Hurikán Dorian zeslábl na čtvrtý stupeň, extrémní nebezpečí však trvá

Události: Hurikán Dorian představuje extrémní nebezpečí (zdroj: ČT24)

Hurikán Dorian nad Bahamami zeslábl z nejvyšší páté na čtvrtou kategorii, s rychlostí větru kolem 250 kilometrů v hodině ale dál představuje mimořádné nebezpečí nejen pro tento ostrovní stát, ale i pro východní pobřeží Floridy a pobřežní oblasti Georgie. Uvedlo to americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Prezident Donald Trump spolu s úřady vyzval obyvatele zasaženého regionu, aby se skryli do bezpečí. Policie na Bahamách mezitím varovala, že kvůli bouři není schopna nikomu pomoci.

Střed bouře se odpoledne nacházel nad bahamským ostrovem Grand Bahama na severu souostroví, kde podle úřadů napáchal nepředstavitelné škody. Agentura AFP uvedla, že poškozeno či zcela zničeno bylo asi 13 tisíc budov.

Ač Dorian zeslábl, stále se nachází těsně na pomezí mezi čtvrtou a pátou kategorií. Velkým problémem je i to, že postup bouře se takřka zastavil – na západ směřuje rychlostí zhruba 1,6 kilometru za hodinu.

Šéf bahamské policie Samuel Butler vyzval obyvatelstvo, aby si v krizové situaci zachovalo chladnou hlavu, a upozornil, že záchranáři teď nemohou nikomu pomoct. „Jednoduše se k vám nedostaneme,“ řekl. Vítr o rychlosti 250 kilometrů v hodině to podle něj znemožňuje.

Bahamští obyvatelé dostali od úřadů rady, aby u sebe měli plovací zařízení a aby se v případě uvěznění vodou v domě nezdráhali prosekat na střechu, pokud to bude třeba. Bouře v zasažených oblastech může zvednout hladinu moře až o sedm metrů.

Modely naznačují, že hurikán mine pevninu

Mimořádné nebezpečí bude Dorian podle NHC představovat ještě nejméně dva dny, než výrazně zeslábne. V úterý ráno se podle meteorologů přiblíží k východnímu pobřeží Floridy, podél kterého bude postupovat na sever. V noci na čtvrtek se dostane k pobřeží Georgie a následně k Jižní Karolíně. Aktuální modely naznačují, že střed Dorianu zůstane nad Atlantikem a na pevninu nevstoupí.

Evakuace už byla nařízena obyvatelům pobřeží Georgie a v částech Floridy. Kvůli nebezpečí bude muset opustit domovy také skoro milion lidí na pobřeží Jižní Karolíny. V oblasti, která by měla být zasažena, žije asi 19 milionů lidí. Guvernér Georgie Brian Kemp varoval, aby si lidé s živlem nezahrávali a utekli. Už v neděli nařídil odjet všem obyvatelům pobřeží. V oblasti žije zhruba 540 tisíc
lidí.

Povinně se také musejí evakuovat obyvatelé záplavových částí Floridy a lidé žijící v karavanech. Nařízení se týká mimo jiné Palm Beach a Daytona Beach. Dobrovolná evakuace se vztahuje na některé části severní Floridy. Podle současné předpovědi bude zasaženo jen východní pobřeží Floridy, což znamená, že se místní budou pravděpodobně přesouvat na západ. Guvernér Ron DeSantis vyzval obyvatele, aby sledovali předpověď počasí a důkladně se připravili.

Michael, Maria, Irma a Matthew. Čtyři nejsilnější hurikány za poslední tři roky (zdroj: ČT24)
Saffirova-Simpsonova stupnice je stupnice pro klasifikaci tropických cyklon na západní polokouli
Zdroj: Wikipedia.org