Požáry na Sibiři se podařilo dostat pod kontrolu. Oheň zasáhl miliony hektarů lesa

Události: Sibiřské požáry jsou pod kontrolou (zdroj: ČT24)

Rozsáhlé lesní požáry představují podle odborníků globální problém. Kromě Amazonie letos v rekordním rozsahu zachvátily také ruskou Sibiř. Ohně se zde už sice podařilo omezit, hasiči ve zpustošené krajině ale i nadále zůstávají. Hrozí totiž, že se požáry znovu rozšíří. Podle úřadů shořely přes čtyři miliony hektarů lesa, ekologové ale hovoří až o čtyřnásobku.

Po měsíci bojů s lesními požáry na Sibiři se desítky ruských vojenských letadel vrátily na základny. Stroje na hořící lesy třikrát denně shazovaly tuny vody. Kromě letadel a vrtulníků pomohly v uplynulých dnech omezit oheň také deště.

Ve zpustošených oblastech ale i nadále zůstávají hasiči. Likvidují doutnající místa, ze kterých by se mohl oheň znovu rozšířit. „Neodejdeme odtud, dokud tu bude dým. Musíme mít jistotu, že se oheň znovu nerozhoří,“ říká hasič Dmitrij Michajlov.

Úřady uvedly, že hořelo na více než čtyřech milionech hektarů. Podle ekologů je ale skutečné číslo až čtyřikrát vyšší. Úředníci prý údaje záměrně snižují, aby skryli svou neschopnost.

Sibiřské lesy ničí kromě ohně i nelegální těžba

Letošní požáry v sibiřské tajze jsou svým rozsahem rekordní. Vyšetřovatelé nevylučují, že za některými z nich stojí člověk. „Prokurátoři už dnes přiznávají, že na prvním místě příčin je speciální založení požáru, které má ukrýt nezákonnou těžbu,“ uvedla ekoložka Olga Žakovová. 

Právě rekordní požáry a miliony tun nelegálně vykácených stromů vyvážených do Číny vyvolávají obavy z nadměrného ubývání sibiřských lesů. „Pokud budeme situaci ohledně lesů přehlížet, za deset dvacet let, podle regionu, z tajgy moc nezbude,“ domnívá se Alexej Jerašenko z ruského Greenpeace.

Satelitní záběry požárů v Rusku od 26. června do 20. srpna 2019 den po dni. Kouř je tmavší než mraky (zdroj: NASA)

Požáry v tajze jsou každý rok, ty letošní ale patří mezi nejrozsáhlejší. Dým bylo cítit nejen v sousedním Kazachstánu, ale i na vzdálené Aljašce. Obyvatelé ruského Irkutsku si navíc mnohokrát stěžovali na zhoršené ovzduší.