Při další přestřelce v Kašmíru zahynul pákistánský voják. O situaci jednala Rada bezpečnosti

Indičtí vojáci při pohraniční přestřelce v Kašmíru zabili dalšího pákistánského vojáka. Jde o šestou pákistánskou oběť přeshraniční střelby za necelých 24 hodin. Indie přišla za den o pět svých vojáků. Pákistánská armáda oznámila, že ve čtvrtek Indové zastřelili na pákistánské straně Kašmíru tři vojáky a dva civilisty.

Oblast Kašmíru sdílejí jaderné mocnosti Pákistán a Indie, která nedávno ve své části provedla zásadní správní změnu v neprospěch místního obyvatelstva. Odebrala Kašmíru autonomní status, rozdělila jej na dvě teritoria a poslala tam vojenské posily.

Mimořádná opatření Indie zruší

obrázek
Zdroj: ČT24

Ve snaze předejít protestům Dillí zavedlo mimořádná bezpečnostní opatření, která jsou v platnosti už 12 dní. Jedná se mimo jiné o zákaz vycházení či úplné vypnutí komunikačních služeb.

V pátek ale zástupce indické vlády u nejvyššího soudu prohlásil, že tato opatření budou v nadcházejících dnech zrušena. Soud se podle agentury Reuters zabýval stížností editora místních novin, který požadoval obnovení telefonického spojení a připojení k internetu. 

Šéf kašmírské místní správy upřesnil, že telefonní spojení bude obnovováno od pátečního večera a během víkendu by měla začít znovu fungovat většina ústředen.

Britská zpravodajská stanice BBC ve čtvrtek oznámila, že znásobí své rozhlasové pořady věnované Kašmíru a bude je vysílat na krátkých vlnách a v místních jazycích.

Indický premiér Naréndra Módí
Zdroj: Adnan Abidi/Reuters

Indický premiér Naréndra Módí ve svém čtvrtečním projevu předneseném při příležitosti svátku nezávislosti řekl, že nový přístup jeho vlády ke Kašmíru byl nezbytný po sedmi desetiletích neúspěšné politiky v této oblasti.

Dillí a Islámábád svedly o toto území od získání nezávislosti na Británii v roce 1947 dvě ze tří vzájemných válek.

Ve Šrínagaru v pátek protestovaly stovky lidí. Střetly se s policií, která proti nim zakročila slzným plynem. Protestující nesli zelené islámské vlajky a transparenty s nápisem: „Zastavte genocidu v Kašmíru, probuď se světe.“

O situaci v Kašmíru v pátek za zavřenými dveřmi jednala Rada bezpečnosti OSN, která na závěr nevydala žádné oficiální prohlášení.