Bolsonaro chce poslat syna k Trumpovi dělat velvyslance. Prokuratura žádá soud o zásah

Brazilská prokuratura požádala soud, aby předběžně zablokoval jmenování prezidentova syna Eduarda Bolsonara velvyslancem v USA. Justice by podle ní měla nejprve posoudit, zda splňuje potřebná kritéria. Brazilská opozice krok už dříve odsoudila a označila za nepotismus. Prezident syna hájí s tím, že kromě rodné portugalštiny „umí španělsky a anglicky“, „zcestoval celý svět“ a je „přítelem“ Trumpových dětí.

Brazílie nemá velvyslance v USA od dubna. Navržení prezidentova syna do úřadu velvyslance v USA ještě musí schválit horní komora brazilského parlamentu, nejen opozice se proti tomu však bouří.

Eduardo Bolsonaro je od roku 2015 členem dolní komory brazilského parlamentu, ve kterém předsedá komisi pro zahraniční vztahy. Letos v březnu svého otce doprovázel na návštěvě USA. Spolu s ním zavítal i do Bílého domu na schůzku s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Souhlas Washingtonu

Prezident Jair Bolsonaro formálně navrhl svého syna do úřadu velvyslance minulý měsíc. Teprve v červenci totiž bylo Eduardu Bolsonarovi 35 let, což je minimální věk pro jmenování velvyslancem, pokud kandidát není kariérním diplomatem. V pátek brazilské ministerstvo zahraničí informovalo, že americká vláda se jmenováním souhlasí.

Brazilská federální prokuratura nyní požádala soud, aby zvážil, zda Bolsonarův syn splňuje předpoklady pro výkon úřadu velvyslance, tedy zda má relevantní mezinárodní zkušenosti a zda vykonal v zahraničí nejméně tříletou službu pro brazilský stát.

Bolsonaro, který se ujal prezidentské funkce letos v lednu, platí za politika s krajně pravicovými názory, přezdívá se mu brazilský Trump. V politice začínal jako radní Ria de Janeiro v roce 1988, od roku 1991 byl federálním poslancem. Za 30 let politické kariéry vystřídal téměř deset pravicových stran.

Proslul řadou kritických výroků na adresu etnických menšin, žen či homosexuálů. Za urážku poslankyně dostal pokutu a za kritiku Afroameričanů si vysloužil obvinění z rasismu. Jeho radikální postoje byly zřejmě i důvodem, proč ho začátkem loňského září na volebním mítinku jeden z jeho odpůrců pobodal.

V předvolební kampani Bolsonaro slíbil nižší daně, liberalizaci držení zbraní či snížení věkové hranice pro ukládání trestů vězení. Obavy vzbuzuje nedávná zpráva, že za jeho vlády mizí prales v Amazonii dvakrát rychleji než loni. Prezident kritiku odmítá.