Výbuch auta v Káhiře zabil dvacet lidí. Podle úřadů šlo o terorismus

Při explozi automobilu v centru Káhiry zahynulo 20 lidí a dalších 47 utrpělo zranění. Výbuch poničil i přilehlou nemocnici, která musela být částečně evakuována. Vůz nálože převážel na blíže neurčené místo pro použití při teroristickém útoku. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na egyptské ministerstvo vnitra. Prezident Abdal Fattáh Sísí událost označil jako teroristickou. V souvislosti s incidentem policie zadržela člena radikálního hnutí Hasm.

Podle úředního sdělení narazilo vozidlo, jež jelo velkou rychlostí v protisměru, do tří dalších aut na nábřeží Nilu v centru Káhiry. Exploze také poničila asi 20 okolních aut, přičemž lidé, kteří v nich seděli, utrpěli popáleniny.

„Podle první technické prohlídky auto obsahovalo výbušniny a náraz vedl k jejich odpálení,“ uvedlo ministerstvo vnitra v prohlášení. Nálože byly v době výbuchu převáženy na zatím neznámé místo, podle ministerstva je za jejich umístění do auta zodpovědné hnutí Hasm. Není známé, k jakému konkrétnímu účelu měly být výbušniny použity.

Prezident Sísí vyjádřil soustrast rodinám obětí a zavázal se podobné projevy „brutálního terorismu“ v zemi vymýtit, informovala agentura Reuters.

Egypt roky bojuje proti islámským radikálům, kteří působí zejména na Sinajském poloostrově. Napětí v regionu se znásobilo v roce 2013 po sesazení nedávno zesnulého prezidenta Muhammada Mursího z nyní zakázaného Muslimského bratrstva.

Hnutí Hasm egyptské úřady považují za ozbrojenou frakci Muslimského bratrstva. Organizace od roku 2016 spáchala několik útoků na policisty, soudce a další představitele státu.