Tlak na hráz ve Whaley Bridge zůstává kritický, meteorologové varují před dalšími lijáky

Obavy z možného protržení přehrady u severoanglického Whaley Bridge sílí. Meteorologové varovali před příchodem dalších lijáků, které by mohly narušenou hráz vodní nádrže z 19. století kriticky ohrozit. Ve městě, které muselo už dříve opustit 1500 obyvatel, bylo v sobotu večer evakuováno dalších 55 domů.

„Inženýři jsou velmi znepokojeni,“ shrnul situaci velitel hasičů Terry McDermott. Tlak vody na hráz nádrže zůstává kritický a obyvatelům, kteří byli už dříve evakuováni, byl z bezpečnostních důvodů zakázán přístup do jejich domovů. Policie oznámila, že každý, kdo vstoupí do uzavřené oblasti, musí počítat s tím, že s ním bude nakládáno stejně jako s narušitelem místa činu.

Vojáci za pomoci vrtulníku hráz vyztužili stovkami tun písku a štěrku a za použití deseti silných čerpadel se od čtvrtka podařilo z nádrže odčerpat zhruba třetinu vody. „Odčerpali jsme 35 procent vody a snažíme se o dalších 25 procent,“ uvedl v neděli ráno Gavin Tomlinson z hasičské jednotky v Derbyshire.

V oblasti by ovšem mělo začít znovu silně pršet. Meteorologové varují, že během pouhých dvou hodin může spadnout 30 až 40 milimetrů vody na metr čtvereční.

Záchranáři dál odčerpávají z přehrady vodu
Zdroj: Joel Goodman/ČTK/ZUMA

Město by zmizelo z mapy, bojí se místní

Premiér Boris Johnson, který v pátek večer navštívil evakuované a personál pracující na záchraně hráze, se snažil obyvatelům ohroženého městečka dodat odvahu. „Pracovníci krizových týmů, inženýři a příslušníci Royal Air Force pracují ve dne v noci na opravě hráze,“ ujistil je.

Lidé z Whaley Bridge ale projevují znepokojení. „Kdyby se hráz protrhla, celé místo by pravděpodobně zmizelo,“ řekl jeden obyvatel městečka listu Derbyshire Telegraph. Sílí i strach z rabování.

V sobotu večer směli evakuovaní lidé krátce zajít do svých opuštěných domovů, aby odvedli domácí zvířectvo a odnesli si osobní věci. Bylo to povoleno vždy jen jednomu člověku z každého domu, a to na 15 minut.