Trump chce být nápomocný. Nabízí se jako prostředník v kašmírském sporu

Americký prezident Donald Trump se nabídl jako prostředník urovnání napjatých vztahů mezi Pákistánem a Indií, které dlouhodobě komplikuje spor o území Kašmíru. Řekl to při setkání s pákistánským premiérem Imranem Chánem v Bílém domě s tím, že o jeho pomoc prý už USA požádal i indický premiér Naréndra Módí. Indické ministerstvo zahraničí ale upozornilo, že o žádosti Módího nic neví.

S premiérem Módím prý Trump svou zprostředkovatelskou misi projednal na summitu hospodářsky nejsilnějších zemí ze skupiny G20 minulý měsíc v japonské Ósace. „(Módí) řekl doopravdy: Chtěl byste být prostředníkem nebo arbitrem? Já odpověděl: Kde? On řekl: V Kašmíru, trvá to tam mnoho, mnoho let,“ popsal Trump svůj údajný rozhovor s indickým premiérem.

Mluvčí indického ministerstva zahraničí Ravíš Kumar ovšem Trumpova slova popřel a uvedl, že Módí amerického prezidenta o zprostředkování nežádal. „Indie trvale zastává stanovisko, že veškeré otevřené otázky s Pákistánem musejí být projednány jen dvoustranně,“ napsal mluvčí na Twitteru.

Islámábád a Dillí spolu od získání nezávislosti v roce 1947 vedly čtyři války, z nichž tři byly o himálajskou oblast Kašmír. Obě země, které jsou jadernými mocnostmi, si činí nárok na celý region, každá z nich ale v současnosti ovládá jen jeho část.

Americký prezident dále prohlásil, že Washington a Islámábád spolupracují při hledání cesty k ukončení afghánské války. Podle pákistánského premiéra vede k míru v Afghánistánu jen jediná cesta: mírové jednání s Talibanem, které je na dobré cestě. Imran Chán slíbil, že bude zástupce Talibanu v příštích dnech podněcovat, aby v jednání pokračovali.

Trump loni zastavil mnohamilionovou pomoc Islámábádu, protože Pákistán podle Washingtonu poskytuje útočiště teroristům. V pondělí Trump prohlásil, že obnovení pomoci závisí na pokroku v úsilí o zastavení války v Afghánistánu.

Setkání, které mělo narovnat vztahy

Podle amerických médií mělo aktuální setkání zahladit neurovnaný vztah mezi oběma politiky, které komentátoři v obou zemích označují za „nepředvídatelné“. Bývalý realitní magnát Donald Trump a bývalý hvězdný hráč kriketu Imran Chán mají podobný politický styl a do úřadu nastoupili bez větších politických zkušeností.

Trump loni o pákistánské vládě prohlásil, že pokud jde o afghánský konflikt, „Pákistán pro nás nic nedělá“ i přes mnohamiliardovou americkou pomoc. Vyčetl Islámábádu, že věděl o místě úkrytu bývalého vůdce teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina ještě dříve, než ho v Pákistánu v roce 2011 zabily americké elitní jednotky.