Prokuratura stáhla obvinění herce Kevina Spaceyho ze sexuálního obtěžování mladíka

Americká prokuratura stáhla obvinění herce Kevina Spaceyho ze sexuálního obtěžování osmnáctiletého chlapce, kterého se podle obžaloby dopustil v roce 2016 na malém ostrově v americkém státě Massachusetts. Dvojnásobnému držiteli Oscara, jehož proslavil seriál House of Cards, hrozilo až pět let za mřížemi. Spacey obvinění vždy popíral.

Mladíkovi, který v baru na ostrově Nantucket pomáhal v kuchyni, prý Spacey kupoval drinky, přestože pití alkoholu je v Massachusetts povoleno až od 21 let. Pak se začal chovat útočně a osahával ho.

Nečekaný zvrat v procesu nastal 8. července, kdy poškozený s odvoláním na pátý dodatek ústavy odmítl před soudem dále vypovídat. Měl vysvětlit vymazané zprávy z mobilního telefonu, který prý měl v době obtěžování u sebe. Místo toho soudu sdělil, že telefon ztratil. Už dříve poškozený stáhl i civilní žalobu.

„Me too,“ řeklo Spaceymu třicet mužů

Devětapadesátiletého herce už v minulosti z obtěžování obvinilo více než třicet mužů. Jen v kauze z Massachusetts však došlo také na soudní dohru.

Jako první jej v říjnu 2017 obvinil ze sexuálního obtěžování o dvanáct let mladší americký herec Anthony Rapp, kterého se prý pokusil svést zhruba před třemi desítkami let. Spaceymu bylo tehdy šestadvacet a Rappovi čtrnáct. Spacey prohlásil, že si na událost starou několik desítek let nepamatuje, protože byl nejspíš hodně opilý, i tak se ale Rappovi za své „nevhodné chování“ omluvil.

Kvůli řadě obvinění Netflix ukončil spolupráci se Spaceym na slavném seriálu House of Cards. Scény s hercem byly také smazány z filmu All the Money in the World. 

Údajné sexuální predátorství hlavního protagonisty snímku Americká krása je jedním z nejvýraznějších bodů kampaně proti sexuálnímu obtěžování známé pod hashtagem #MeToo.

Tu rozpoutala aféra vlivného filmového producenta Harveyho Weinsteina z října 2017, kdy deník The New York Times zveřejnil článek, podle kterého se Weinstein (stojí za filmy jako Pulp Fiction, Zamilovaný Shakespeare nebo Nespoutaný Django) dopustil sexuálního obtěžování žen.

Producent skončil ve firmě The Weinstein Company, opustila ho manželka a byl vyloučen z řady prestižních filmových organizací, včetně americké Akademie filmového umění a věd, která uděluje Oscary.