Paříž chce vykázat autobusy s turisty z centra města

Horizont ČT24: Paříž chce zakázat turistické autobusy u památek (zdroj: ČT24)

Francouzská metropole chce bojovat s nadměrným cestovním ruchem. Radnice plánuje vykázat z centra města autobusy, které podle ní vypouštějí do ovzduší nadměrné množství zplodin. Způsobují také dopravní zácpy a potíže s parkováním. Do Paříže loni přijelo rekordních 50 milionů lidí.

Paříží křižují desítky patrových vyhlídkových autobusů, které přepravují kyvadlově turisty mezi hlavními památkami, ale také množství zahraničních turistických autobusů, jež přivážejí cestovatele z celé Evropy.

Radnice chce nově rozšířit parkoviště mimo centrum města a přimět turisty nasednout na městskou hromadnou dopravu. „Turisté mohou dělat to, co dělají všichni ostatní, a přejít na ekologicky šetrné možnosti mobility nebo využít veřejnou dopravu. Potřebujeme změnu,“ řekl
náměstek primátorky města Emmanuel Grégoire.

Mnozí se ale pohodlí v klimatizovaných vozidlech nebudou chtít vzdát. „Cesta autobusem nám umožnila snadno si prohlédnout památky, protože my to tady vůbec neznáme. Až na to, že doprava je tady neskutečná,“ podotkla americká turistka Ann Maxwellová.

„Městská hromadná doprava je ekologičtější, kapacitnější a více vyhovuje historickému centru, které absolutně není připraveno na to, že by tam byly tak vysoké dopravní intenzity, případně, že by tam parkovala vozidla,“ podotkl expert z ČVUT Zdeněk Lokaj.

„Městská hromadná doprava ale musí být čistá, motivující pro cestující, aby měli důvod ji využívat. Paradoxně není tak velkým motivátorem nízká cena, ale spíše dostupnost,“ dodal.

Cestou ke zlepšení jsou podle pařížské radnice organizované procházky se sluchátky nebo projížďky na elektrickém kole nebo koloběžce s průvodcem. „Turismus, stejně jako ostatní obory v Paříži, čelí ekologické proměně. A my tyto aktivity podporujeme,“ upozornil pařížský radní pro turistický ruch Jean-Francois Martins.

Omezení dolehlo i na koloběžky

Když přitom počet koloběžek v ulicích dosáhl dvacet tisíc od dvanácti různých firem, rozhodlo se město zakročit a zakázalo jejich parkování na chodnících. Kvůli množícím se nehodám navíc požádalo o snížení maximální rychlosti.

Loni Paříž a přilehlý region Île-de-France navštívilo rekordních 50 milionů turistů. Jejich počet stoupl oproti předchozímu roku o dva miliony navzdory protestům takzvaných žlutých vest, které začaly v listopadu a občas je doprovázely násilnosti.

Francie je nejnavštěvovanější zemí na světě. Loni počet turistů v zemi stoupl na rekordních 89,4 milionu z 86,9 milionu v roce 2017, napsala agentura Reuters.

Davy návštěvníků redukují i další města

V Česku byla omezena doprava třeba v centru Českého Krumlova. Masový příval turistů hodlá zastavit také Vídeň, která plánuje zvýšit poplatek za vjezd autobusů do středu rakouské metropole. Omezení plánuje rovněž Hallstatt. Salcburk již omezuje počet autobusů na 40 tisíc ročně.

V nizozemském Amsterdamu úřady snížily počet nevěstinců a omezily levné pronájmy bytů přes internet. Přísnější pravidla pro ubytování přes Airbnb zavedla i španělská Barcelona.

Do italských Benátek se počínaje rokem 2022 dostane jen omezený počet turistů. Každý, kdo bude chtít slavné město na laguně navštívit, si bude muset pobyt rezervovat.