Kongo hlásí první nákazu ebolou v milionovém městě. Ředitel WHO svolal krizový výbor

Horizont ČT24: V Kongu se šíří ebola (zdroj: ČT24)

Konžské úřady zaznamenaly první případ eboly ve více než milionovém městě Goma, které leží u hranic s Rwandou. Jde o první případ smrtelné nemoci ve velkém městě v této středoafrické zemi od loňského srpna, kdy se epidemie rozšířila na východě státu. Ebole od té doby podlehlo přes šestnáct set lidí. Už dříve se objevila také v Ugandě.

Konžské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že muž nakažený ebolou přijel do Gomy z města Butembo autobusem a byl rychle převezen do zdravotnického zařízení.

Konžské ministerstvo zdravotnictví zároveň vyzvalo obyvatele ke klidu. Všichni pasažéři prý byli dohledáni. „Vzhledem k rychlosti, s jakou byl pacient identifikován a izolován, a vzhledem k vyšetření všech ostatních pasažérů autobusu z Butemba je riziko šíření eboly v Gomě malé,“ uvedl resort.

obrázek
Zdroj: ČT24

Panují obavy z šíření nemoci do Rwandy

Šíření eboly směrem ke Gomě už dříve označila za problém Světová zdravotnická organizace (WHO). Jednak kvůli více než milionu obyvatel tohoto města, jednak proto, že by se epidemie mohla rozšířit i do sousední Rwandy.

Ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus varoval, že první případ eboly v Gomě může znamenat obrat v rozšíření onemocnění. Doufá, že se ve městě další případy nevyskytnou, ale přesto svolal schůzku krizového výboru WHO, aby se rozhodlo, zda nemoc nepředstavuje mezinárodní ohrožení.

Zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární otázky Mark Lowcock upozornil, že epidemie může trvat déle, než se předpokládalo, a pokud dárcovské země neposkytnou další peníze, může připravit o život víc lidí.

Vražda zdravotnických pracovníků

Oblast, kde se nemoc vyskytuje, navíc sužují ozbrojené útoky místních i zahraničních milic, které nešetří ani zdravotnická zařízení, jež se snaží epidemii zastavit. V noci na neděli byli podle zprávy ministerstva zdravotnictví zavražděni dva pracovníci zapojení do preventivního programu na východě země.

„Oba byli zabiti ve svých domovech mezi městy Beni a Butembo v provincii Severní Kivu. Oba čelili hrozbám od prosince 2018,“ sdělilo ministerstvo.

Současná epidemie je druhá nejhorší v historii, ta předchozí si vyžádala na jedenáct tisíc obětí. Ebola (též krvácivá horečka) je jednou z nejobávanějších chorob na světě; je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Lék ani vakcína neexistují, i když některé se testují.

Prvotní symptomy eboly mohou připomínat například chřipku. Virus způsobuje horečky a pak vnitřní a vnější krvácení, posléze začínají selhávat orgány. Přenáší se krví, sekrety a tělesnými tekutinami.