Německo by mělo zrušit víc než polovinu svých nemocnic, uvádí studie

V Německu je podle nové studie příliš mnoho nemocnic. Aby se zlepšila péče o pacienty, bylo by jich třeba více než polovinu zrušit. Skončit by podle odborníků z Bertelsmannovy nadace měly především menší kliniky. Právě ty totiž často nemají potřebné moderní přístroje a jejich personál dostatek zkušeností.

O správném počtu nemocnic se v Německu vedou spory dlouhodobě. Podle studie Bertelsmannovy nadace, o které informovala agentura DPA, by se měl jejich počet pro dosažení lepší péče o pacienty snížit ze současných téměř čtrnácti set na méně než šest set.

Fungovat by měly nadále jen větší a lepší lůžková zdravotnická zařízení, která by tak mohla získat drahé přístroje i více personálu. „Jen kliniky s větším počtem oddělení a více pacienty mohou nasbírat dostatek zkušeností pro bezpečnou péči,“ uvedli autoři studie.

Podle nich za řadu zdravotních komplikací i případů úmrtí může právě nedostatek zkušeností lékařů a sester v malých nemocnicích, které navíc často nemají k dispozici drahé přístroje potřebné k péči o pacienty mimo jiné po infarktu či mozkové mrtvici. 

Radikálním snížením počtu nemocnic by se podle Bertelsmannovy nadace dala zlepšit především akutní péče, ale i plánování operací. Řešením by mohl být tento krok také pro chronický nedostatek zdravotnického personálu.

Na venkově je péče horší

Rychlá dostupnost nemocniční péče i ve venkovských regionech, kterou se snaží současná německá vláda zachovat, je podle studie jen zdánlivou výhodou. V menších klinikách je totiž podle ní péče kvůli chybějícím odborníkům méně kvalitní.

Podle odborníků Bertelsmannovy nadace je v Německu problémem také počet lidí, kterým se péče v nemocnicích dostává. Zhruba pět milionů pacientů ročně by bylo podle nich možné ošetřit i ambulantně.