Číňané plundrují sibiřské lesy. Je třeba zavést pořádek, žádá Putin

Události: Čínaně kácí sibiřské lesy, ekologové varují před následky (zdroj: ČT24)

Na Sibiři rapidně ubývají lesy. Na vině je masivní těžba dřeva, které se tu dopouští čínské firmy. Podle odborníků je příliš snadné získat povolení, varují proto před nekontrolovaným kácením. Situací se už zabývají i v Kremlu.

Každý pátý strom na světě roste v Rusku. Rozloha tamních lesů přibližně odpovídá rozloze Austrálie. Experti ale varují, že ruských lesů rychle ubývá. Ekologové mluví o katastrofickém scénáři. Negativní dopad těžby se podle nich může projevit už za třicet let.

Nadměrné kácení sibiřských lesů je znatelné především při pohledu z výšky. V mnohdy špatně dostupném terénu pracují každý den těžké stroje. „Území po čtyřiceti padesáti hektarech se zdají být malá, nejsou až tak rozsáhlá, ale dohromady už jde o tisíce a desetitisíce hektarů,“ upozorňuje ekoložka Anastasia Levasevičová.

Těžbu lesů na Sibiři provádějí čínské firmy. Podle údajů za rok 2017 vytěžily přes 22 milionů tun dřeva. „Objem těžby dřeva, které zpracuje Čína, je přibližně čtvrtina celkové těžby v Rusku,“ dodává pro představu Alexej Jerašenko z organizace Greenpeace Rusko.

Podniky na zpracování dřeva rostou doslova jako houby po dešti. Například jen v okolí sibiřského města Kansk postavili Číňané za uplynulých pět let desítky těžařských závodů. „Je to ukázka nehospodárnosti a bezcitného vztahu k budoucím generacím, kterým zanecháme pustiny místo lesa,“ obává se kanský zastupitel Vladimír Makarov.

Úřady lesy příliš nebrání, Kreml už ano

Experti varují, že dvě třetiny lesů Číňané vytěží nelegálně. Připomínají, že ruské úřady nevěnují kontrole kácení patřičnou pozornost, což vede k podezření z korupce. „Povolení ke kácení se vydávají velmi jednoduše,“ potvrzuje Galina Poljakovová z Institutu lesů Ruské akademie věd.

Lidé si navíc stěžují na ohromné skládky odpadu. Od jara do podzimu dochází často k rozsáhlým požárům. A nové stromy se nevysazují. 

O situaci se už zajímal i ruský prezident. „Je nutné zavést pořádek v lesním průmyslu. Jde o krádeže a kolosální poškození přírody,“ uvedl Vladimir Putin v tomto týdnu pro ruskou zpravodajskou agenturu. Odborníci slova z nejvyšších pater Kremlu vítají, i když situaci bylo podle nich třeba začít řešit už mnohem dříve.