Další obří odškodné kvůli přípravku Roundup. Bayer má zaplatit dvě miliardy dolarů

Události ČT: Rekordní odškodnění kvůli herbicidu Roundup (zdroj: ČT24)

Kalifornská porota v pondělí přiznala více než dvě miliardy dolarů (zhruba 46 miliard korun) dvojici, která žalovala společnost Bayer za způsobení rakoviny přípravkem Roundup. Podle agentury Reuters jde o třetí a dosud nejtvrdší verdikt proti firmě Bayer kvůli kontroverznímu přípravku obsahujícímu herbicid glyfosát. Společnost verdikt kritizovala a oznámila, že se proti němu odvolá. Na rozsudek reagovaly trhy propadem hodnoty akcií německého agrochemického a farmaceutického konglomerátu.

Porota soudu v kalifornském Oaklandu dospěla k závěru, že společnost Bayer je odpovědná za způsobení non-Hodgkinových lymfomů, což je onemocnění způsobující rakovinu krve, Alvovi a Albertě Pilliodovým.

Jedním z důvodů pro vynesení rozsudku o rekordním odškodném byla podle advokáta Brenta Wisnera skutečnost, že původní výrobce herbicidu, společnost Monsanto, nevyvinul dostatečné úsilí k prošetření bezpečnosti přípravku. „Porota se mohla sama přesvědčit v interních dokumentech firmy o tom, že Monsanto nikdy nemělo zájem zjistit, jestli je Roundup bezpečný,“ citovala BBC Wisnera.

Odškodné porota rozdělila do dvou částí. První tvoří takzvané exemplární odškodnění ve výši dvou miliard dolarů, jehož smyslem je společnost potrestat. Ta druhá v částce 55 milionů dolarů je označována jako kompenzační odškodnění.

Na verdikt okamžitě zareagovaly trhy a po uzavření burzy hodnota akcií skončila na 55,33 eurech (1424 korun), což byl podle Reuters propad o dvě procenta. Pro srovnání, ještě loni v červnu v den, kdy Bayer koupil výrobce Roundupu firmu Monsanto, se akcie obchodovaly za takřka sto eur (2574 korun). Bayer koupil Monsanto za 63 miliard dolarů (1,42 bilionu Kč).

Bayer: Rozsudek je přehnaný

Bayer na verdikt reagoval s tím, že se odvolá. Podle firmy měli manželé Pilliodovi historii onemocnění, která svědčila o jejich náchylnosti k tvorbě non-Hodgkinových lymfomů. Podle Bayeru je tedy rozsudek „přehnaný a neospravedlnitelný“. Firma také dlouhodobě popírá tvrzení, že glyfosát, který tento nejrozšířenější přípravek na hubení plevele obsahuje, způsobuje rakovinu.

Podle Reuters je možné očekávat, že skutečná výše odškodnění se výrazně sníží, neboť americký nejvyšší soud již v minulosti rozhodl, že poměr exemplárního a kompenzačního odškodnění může být maximálně devět ku jedné.

Z dvou miliard by se tak stalo maximálně 495 milionů dolarů (11,4 miliardy korun), pokud by byla kompenzační část odškodného zachována. Se zásadním snížením odškodného počítají i analytici finanční společnosti JPMorgan.

Nejde o první odškodné kvůli glyfosátu

Glyfosát je nejrozšířenějším herbicidem na světě a Roundup byl prvním produktem, který je na této látce založený. Od roku 2000 už ale není chráněn patentem a na trhu je k dispozici mnoho dalších verzí. Jen ve Spojených státech se prodává na 750 produktů s glyfosátem.

Bayer už dříve přiznal, že kvůli tomuto herbicidu čelí tisícovkám žalob. Jejich počet nyní podle zpravodajského serveru BBC vzrostl na 13 400.

Nejedná se tak o první odškodné, které musí Bayer žalobcům vyplatit. Loni v létě vysoudil ve Spojených státech bývalý školní správce Dewayne Johnson na společnosti Monsanto 289 milionů dolarů za to, že mu herbicid Roundup způsobil nádorové onemocnění.

Johnson používal přípravek Roundup při práci jako školní správce někdy až třicetkrát do roka. Jeho právníci uvedli, že přípravkem postřikoval rostliny z velké nádrže připevněné na vozidle. Při silném větru se mu prý chemikálie dostávala do obličeje a jednou, když mu praskla hadička, mu pokryl herbicid celé tělo.

Odborníci se u soudu neshodli

Právník žalujícího uvedl, že když se Johnsonovi na těle objevila vyrážka, přečetl si etiketu na balení, a dokonce společnost Monsanto kontaktoval. Před nebezpečím vzniku rakoviny ho ale ani tak nikdo nevaroval. Non-Hodgkinův lymfom mu byl diagnostikován v roce 2014, když mu bylo 42 let. Rakovina je u něj nyní v konečném stadiu, uvedla agentura AFP. Během čtyřtýdenního procesu se před soudem v San Franciscu vystřídalo mnoho odborníků, shoda ohledně toho, zda může glyfosát způsobit rakovinu, mezi nimi ale nepanovala.

Dalším z žalujících byl také sedmdesátiletý Američan Edwin Hardeman, jehož zástupci u soudu tvrdili, že se Bayer pokoušel ovlivnit vědecké zprávy, regulační orgány i veřejnost. Hardeman údajně přípravek používal mezi lety 1980 a 2012. Následně mu byl stejně jako ostatním žalujícím diagnostikován non-Hodgkinův lymfom.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují navzdory varování IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) glyfosát za neškodný. V listopadu 2017 pak státy Evropské unie hlasovaly pro obnovení licence pro glyfosát.

Kalifornie: Roundup rakovinu způsobuje

Federální soud v Kalifornii letos v březnu nicméně rozhodl, že herbicid Roundup rakovinu způsobuje. Akcie společnosti po rozhodnutí kalifornského soudu oslabily o 12,5 procenta a firma přišla o osm miliard eur (téměř 209 miliard korun).

Kalifornský soud v minulosti rozhodl, že by varování proti rakovině měla obsahovat i káva. Zemědělský průmysl ale vznesl žalobu k federálnímu soudu, který měl zabránit podobným označením pro produkty z glyfosátu, přestože Kalifornie látku uvádí na svém seznamu rakovinotvorných substancí.

Podle zemědělců bylo nařízení v rozporu s uzákoněnou ochranou svobody slova, neboť nutilo farmáře tisknout na své produkty „zavádějící a vysoce kontroverzní stanoviska“. Federální soud dal jejich žalobě za pravdu.