Maratonci jako ekologická katastrofa. Kelímky s vodou by mohly nahradit kapsle z mořských řas

Horizont ČT24: Startup vymyslel kapsle z mořských řas, mohou nahradit plastové lahve (zdroj: ČT24)

Maratony ve světových metropolích jsou fenomén, kterého se účastní vždy desetitisíce běžců. Jsou však malou ekologickou katastrofou. Každý z oněch desetitisíců běžců musí cestou pít. Jen vloni bylo po londýnském maratonu přes pět tun odpadu – a další tři a půl tuny k recyklaci. S řešením se hlásí původně malý startup a jeho jedlé nápojové kapsle.

Jako koncerty a festivaly, i městské maratony za sebou nechávají uhlíkovou stopu: sjedou se desetitisíce lidí, mnozí letecky. A zbydou po nich hory odpadků. Jen plastových lahví v Londýně po loňském maratonu posbírali 47 tisíc.

Letos organizátoři ohledy na životní prostředí posílili. A místo plastových lahví připravili kapsle s energetickým nápojem, vyrobené z mořských řas. „Jen to strčíte do pusy a zmizí to. Na zdraví!“ předvedl zakladatel startupu Skipping Rocks Lab Rodrigo Garcia.

Membrána z mořských řas je bez chuti a bez zápachu, a nijak nenaruší vjem z podávané tekutiny. Je stravitelná. I kdyby ji někdo nechtěl, v přírodě se rozloží do šesti týdnů. Plastové lahvi to trvá 400 let. Patent ekologického startupu letos vyzkoušel výrobce energetického nápoje.

Exploze šťávy

„V tuto chvíli to zkoušíme, abychom poznali reakci spotřebitelů, ta je zatím skvělá, když jim jde hlavně o hydrataci bez zbytečných obalů,“ řekla manažerka udržitelného rozvoje společnosti Lucozade Jo Padwicková.

Několik kilometrů před cílem se v rámci testu rozdalo na třicet tisíc kapslí. „Nechtělo se mi, říkal jsem, že to nesním, ale jo, nakonec to nebylo špatné,“ přiznal jeden z běžců londýnského maratonu. „Bylo to jak exploze šťávy! Jedním kousnutím. Poběžím na to poslední dvě míle,“ dodal další z běžců.

Řasy nepotřebují ornou půdu ani zalévat

Mořské řasy mají podle výrobce výhodu rychlého růstu, dostupnosti a nenáročnosti. „Nezabírají ornou půdu, nesoutěží s výrobou potravin, nepotřebují hnojiva, nemusí se zalévat,“ vyjmenoval výhody zakladatel startupu.

Vlastně jde už jen o to, jak kapsle s tekutinou dostat ke spotřebiteli i mimo prostředí závodů. Jednou z variant by byla dvojitá membrána – ta vrchní fungující jako hygienický obal, vnitřní ke snědení. A nezůstane žádný odpad.