Jaderné odstrašení chrání před děsivou chybou, reaguje Kreml na Trumpův návrh nové smlouvy

Návrh amerického prezidenta Donalda Trumpa na novou dohodu o omezení strategických zbraní, která by vedle USA a Ruska zahrnovala i Čínu nebo další země, nepovažuje mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina za reálný. Dmitrij Peskov řekl, že zamýšlená úmluva by ohrozila podstatu jaderného odstrašení.

„Bylo by ideální uklidit celý svět od jaderných zbraní. Ale na druhou stranu bychom přišli o faktor odstrašení,“ řekl Peskov. „Mějte na paměti rovnováhu v odstrašení, která garantuje, že se nikdo nezachová jako blázen a nedopustí se nějaké děsivé chyby,“ dodal ke smyslu jaderného arzenálu.

Trump letos v lednu v poselství o stavu unie prohlásil, že místo dosavadní americko-ruské smlouvy START regulující množství strategických jaderných zbraní a jejich nosičů by bylo dobré dojednat novou smlouvu, která by zahrnovala Čínu a další státy.

Dítě pražského summitu

Smlouva START, kterou tehdejší prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvěděv podepsali v Praze, vyprší v roce 2021. Může být sice prodloužena o pět let, ale Trump podle televize CNN chce raději dojednat smlouvu novou. Ta by prý zahrnovala i zbraně nestrategické povahy. Na návrhu už pracují experti Bílého domu, poznamenala televize.

Smlouva START omezila arzenály Spojených států a Ruska zhruba o třetinu na 1550 strategických jaderných hlavic rozmístěných maximálně na 700 odpalovacích zařízeních.

  • Podepsána 8. dubna 2010 v Praze. Navázala na sovětsko-americkou dohodu START I, kterou v roce 1991 podepsali George Bush starší a Michail Gorbačov a jejíž platnost vypršela v roce 2009.
  • Pro strategické zbraně zavedl nový START následující souhrnné limity:
  • a) počty jaderných hlavic – maximálně 1550; tento limit je o 74 procent nižší, než byl limit ve smlouvě START I z roku 1991, a o 30 procent nižší než limit z tzv. moskevské smlouvy (SORT) z roku 2002, kterou také nový START nahradil;
  • b) kombinovaný limit 800 kusů pro rozmístěné a nerozmístěné strategické nosiče jaderných zbraní (rakety, letadla a ponorky);
  • c) samostatný limit 700 kusů pro rozmístěné strategické nosiče jaderných zbraní (rakety, letadla a ponorky); tento limit je méně než poloviční oproti příslušnému limitu staré smlouvy START I.
  • Složení a strukturu svých strategických útočných zbraní si každá smluvní strana stanoví sama.
  • Smlouva obsahuje ověřovací mechanismus, který zahrnuje inspekce na místech, výměnu údajů a ohlašovací povinnost vztahující se ke strategickým útočným zbraním a zařízením, které jsou zmíněny ve smlouvě. Pro zvýšení transparentnosti smlouva také stanoví výměnu dálkových měření.
  • Zdroj: ČTK