Pražský filharmonický sbor zakončil turné po Izraeli. Do země se od 90. let vrací opakovaně

Události: Čeští filharmonici jsou v Izraeli jako doma (zdroj: ČT24)

Německé requiem od českých umělců s rakouským dirigentem v Izraeli. Takové bylo turné Pražského filharmonického sboru v čele s Manfredem Honeckem. Sbor strávil v Tel Avivu a Haifě celý týden. S filharmonií v Tel Avivu spolupracuje už od 90. let.

Brahmsovo requiem patří mezi nejtěžší díla sborového repertoáru. „Sbor ani na chvilku nevydechne. Zpívá ve všech částech, sólisté tam sice jsou, ale jejich part není tak rozsáhlý, takže je to trošku takový adrenalin, vydržet to uzpívat do konce,“ upozorňuje hlavní sbormistr PFS Lukáš Vasilek.

Za skoro třicet let už Češi v Izraeli odehráli téměř 200 koncertů. „Sbor sem jezdí od začátku 90. let, kdy navázal úzké kontakty s panem Zubinem Mehtou, což je vynikající světový dirigent,“ uvedla ředitelka Pražského filharmonického sboru Eva Sedláková.

„Přijíždějí opakovaně, většinou s našimi dirigenty, tentokrát s Manfredem Honeckem, který je dalším blízkým přítelem Izraelského filharmonického orchestru,“ podotkl generální manažer Izraelského filharmonického orchestru Avi Šošani.

„Historie klasické hudby v Izraeli je přímo spojena s příchodem židů ze střední Evropy v meziválečném období do tehdejší britské mandátní Palestiny. Ve 30. letech se začal Tel Aviv, stojící na písečných dunách, měnit v první židovské velkoměsto. Jeho obyvateli byli často lidé utíkající před Hitlerem,“ připomíná historické souvislosti blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.