Radikálové z ISIL prý vyhlásili vlastní chalífát Islámský stát

Mosul – Sunnitští radikálové z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) vyhlásili na dobytém území vlastní stát. V čele chalífátu s názvem Islámský stát stanul vůdce ISIL abú Bakr Bagdádí. Informovala o tom agentura AFP. Islamisté z ISIL v posledních týdnech ovládli velká území na severozápadě Iráku. Kontrolují i některé oblasti v Sýrii.

Mluvčí ISIL abú Muhammad Adnání prohlásil, že organizace se přejmenovala na Islámský stát a bude nastolovat řád chalífátu na všech dobytých územích táhnoucích se od syrské provincie Halab po iráckou provincii Dijála. Podle něj byl vznik chalífátu snem každého muslima a přáním každého svatého bojovníka. Bagdádího nazval chalífou Ibráhímem podle jeho skutečného prvního jména. Zároveň řekl, že je nyní povinností každého muslima novému chalífovi přísahat věrnost.

abú Muhammad Adnání, mluvčí ISIL:

„Rada Islámského státu se na schůzi rozhodla vyhlásit vznik islámského chalífátu a vybrat chalífu pro stát muslimů. Svatý bojovník šajch Bagdádí byl ustanoven chalífou muslimů.“

Mezi bojovníky takzvané svaté války získal v posledních měsících větší vliv než nynější vůdce teroristické sítě al-Káida Ajmán Zavahrí. Ten žije 10 let na afghánsko-pákistánském pomezí a členy své organizace oslovuje prostřednictvím videa. Bagdádí naproti tomu obsazuje města, zmobilizoval množství lidí a zabíjí své odpůrce v Sýrii a Iráku.

Bagdádí odepřel poslušnost Zavahrímu, když velitel al-Káidy nařídil, aby ISIL vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži al-Káidy, frontě an-Nusra. ISIL v Sýrii dále bojuje, a to nejenom proti režimu prezidenta Bašára Asada v Damašku, ale také proti an-Nusře, jejíž velitelé ale v posledních týdnech rovněž přecházejí na stranu ISIL.

Vůdce ISIL abú Bakr Bagdádí
Zdroj: ČT24

Tvrdé boje o irácká města

Příslušníci ISIL při nečekaném rychlém náporu z počátku měsíce ovládli značnou část severozápadního Iráku. Irácká armáda se nyní snaží dobýt města zpět. Bojuje se o Tikrít, rodné město Saddáma Husajna, ale i v provinciích Anbár a Babylon. Kvůli bojům v okolí města Sámarra bylo v týdnu z této oblasti evakuováno na 1 200 čínských pracovníků, kteří tam pracovali na stavbě elektrárny. 
  
Důsledky postupu islamistů pociťují i obyvatelé kurdské autonomní oblasti na severu Iráku, která zůstala přímých bojů poměrně ušetřena. Kvůli útoku povstalců na největší iráckou rafinerii v Bajdží a jejímu následnému uzavření, stejně jako silnicím zablokovaným boji s povstalci a následnému prudkému zvýšení poptávky, je v kurdských provinciích velký nedostatek pohonných hmot. Řada čerpacích stanic zavřela, před ostatními stojí řidiči v mnohahodinových frontách.

Chalífát, což znamená vládu chalífy, hlavy muslimské obce, vznikl po smrti proroka Mohameda v roce 632. Původně to byla náboženská instituce, ale i státní útvar, který zahrnoval veškerá území ovládaná muslimy a ve kterém se striktně uplatňovalo islámské právo šaría. Pátý a posledních chalífát, osmanský, zrušil v březnu 1924 turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk.

Co je zač ISIL?

  • Džihádisté původně bojovali proti americké okupaci Iráku, občanská válka v sousední Sýrii jim ale dala nový cíl – zrušit hranice mezi Sýrií a Irákem, které po pádu osmanského Turecka narýsovaly západní mocnosti.
  • Za ISIL bojuje i několik set lidí hovořících francouzsky, kromě Francouzů jsou to Belgičané a lidé ze severní Afriky.
  • Brutalita bojovníků z ISIL překvapuje i v regionu, kde život často nemá větší hodnotu než hrst pouštního písku. Mezi jejich praktiky patří vraždění, únosy civilistů či veřejné bičování (čtěte víc).

Kdo je abú Bakr Bagdádí?

  • Narodil se zřejmě roku 1971. Po studiu, při němž získal na univerzitě v Bagdádu doktorát z islámských studií, se připojil k rebelům, kteří začali v Iráku působit po svržení Saddáma Husajna.
  • Roky 2005 až 2007 prožil ve věznici v americkém táboře Bucca a odtud také pocházejí dvě jeho známé fotografie. Jeho podoba je tajemstvím i pro ty, kdo s ním sympatizují.
  • Členové šíitského Hizballáhu, který bojuje stejně jako ISIL v Sýrii, mu říkají Duch. Bagdádí má na tváři roušku, i když hovoří se svými nejbližšími spolupracovníky.
  • Asi nejdůležitější „kariérní“ krok učinil tím, že odepřel poslušnost Zavahrímu. Když velitel al-Káidy nařídil, aby ISIL vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži al-Káidy – frontě an-Nusra. Bagdádí se tomu nepodřídil, jeho lidé v Sýrii dále bojují, a to nejenom proti režimu v Damašku, ale také proti an-Nusře.
Horizont: Kdo jsou bojovníci ISIL? (zdroj: ČT24)