Německá policie zasahovala proti neonacistům i proti příznivcům Hamasu

Události: Na východě Německa proběhla mimořádná razie proti pravicovým extremistům (zdroj: ČT24)

Kanceláře, komerční prostory i byty prohledávala německá policie v rámci zásahu proti pravicovým extremistům. Razii spustila ve čtyřech spolkových zemích na východě státu. Důvodem je podezření ze vzniku kriminální sítě, jejíž význam podle některých zdrojů přesahuje hranice Německa. Německá policie ve středu zasahovala i proti skupinám podezřelým z podpory palestinského radikálního hnutí Hamas.

Policisté od rána prohledali přes třicet objektů v Braniborsku, přičemž se zaměřili na oblast města Cottbus, které je hlavním cílem razie. Podle webu stanice Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) zasahovali například v obchodě, jehož majitel je známým neonacistou a příznivcem bojových sportů a prodává oblečení typické pro krajně pravicovou scénu. Razie se týkala více míst v této spolkové zemi, například Frankfurtu nad Odrou.

Policisté zasahovali i v dalších třech spolkových zemích, konkrétně v Sasku (například v Görlitz), v Meklenbursku-Předním Pomořansku (mimo jiné v Kühlungsbornu) a v Berlíně.

RBB: Podezřelí se podíleli na nepokojích v Chemnitzu

Akce byla namířena proti přibližně dvaceti lidem, z nichž někteří už byli v minulosti obviněni a kteří jsou podezřelí ze založení kriminální sítě. Podle RBB by mohli jádro této sítě představovat bývalí členové skupiny fotbalových hooligans Inferno Cottbus, která se sice sama rozpustila, aby předešla úřednímu zákazu, její někdejší příslušníci ale působí na extremistické scéně dál. Podle RBB se podíleli například na nepokojích v saském městě Chemnitz.

Podle německé kontrarozvědky BfV je právě Cottbus centrem pravicového extremismu v Braniborsku. „Tato pravicově extremistická scéna má velmi blízko k násilí,“ řekl už začátkem roku mluvčí braniborské BfV Heiko Homburg. „Také proto, že velký význam zde mají bojové sporty, které se zde profesionálně provozují. Zúčastnění vytvářejí společnou subkulturu, přičemž se ji pokoušejí vybudovat i ekonomicky, aby z ní mohli získávat peníze. Pro nás jako BfV je to toxický útvar,“ dodal podle RBB Homburg.

RBB se odvolává na další informátory, kteří hovoří o kriminální činnosti scény a tvrdí, že cottbuská síť nemá jen místní, ale celoevropský význam. „Dosahuje do Francie, Ruska, také na polskou hooligan a nacionalistickou scénu. A tam už to jde úplně směrem k organizovanému zločinu. Vyhazovači, prostituce, obchod s drogami,“ cituje web některé z nich.

Německá policie zasahovala i proti podporovatelům Hamasu

Německá policie provedla ve středu v několika spolkových zemích razii i proti skupinám, které podezřívá z propagandy a financování palestinského radikálního hnutí Hamas. V celkem devíti německých zemích prohledali policisté na 90 objektů, uvedlo podle agentury DPA německé ministerstvo vnitra.

Hlavním cílem razie byly podle ministerstva vnitra objekty dvou organizací, které údajně posílají finance Hamasu. Organizace WorldWide Resistance-Help a Ansaar International na svých stránkách podle agentury Reuters uvádějí, že shromažďují humanitární pomoc pro Gazu, Somálsko, Sýrii a další země. Ministerstvo rovněž uvedlo, že obě organizace dělaly pro Hamas kampaň.

WWR-Help má sídlo ve městě Neuss, Ansaar International pak v Düsseldorfu. Obě města jsou v Severním Porýní-Vestfálsku. Razie se ale uskutečnila i v dalších spolkových zemích, například v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Hesensku, Dolním Sasku a také v Berlíně. 

Pásmo Gazy, kde žije asi 1,8 milionu lidí, se potýká už několik let s ekonomickou a humanitární krizí. V oblasti je i nedostatek pitné vody a elektřina funguje pouze několik hodin denně. Krize je důsledkem konfliktu Hamasu s Izraelem a blokády Pásma Gazy, kterou Izrael a Egypt zavedly v roce 2007, když region ovládl Hamas. Evropská unie, Spojené státy a Izrael považují Hamas za teroristickou organizaci.