Jižní Korea jako první země spustila 5G síť, je až stokrát rychlejší

Jižní Korea se stala první zemí, která spustila komerční provoz telekomunikačních služeb páté generace (5G). Ovšem start nové sítě se proměnil v závod. Americký operátor Verizon uspíšil vlastní zahájení a už ve středu 5G nabídl ve dvou amerických městech. Korea nicméně doufá, že se jí díky nové technologii podaří učinit průlom v oblastech jako chytrá města a autonomní vozy a zvýšit hospodářský růst, který byl loni nejnižší za šest let.

O bezdrátových sítích páté generace se mluví už dlouho. Umožní stažení filmů v HD kvalitě během vteřin a otevřou dveře nové generaci chytrých přístrojů. Nová technologie umožňuje až dvacetkrát vyšší rychlost přenosu dat než širokopásmová technologie LTE označovaná jako 4G a nabízí lepší podporu umělé inteligenci a virtuální realitě. Někdy může být až stokrát rychlejší.

Kdo byl ale nakonec prvním s komerční nabídkou 5G pro mobilní zařízení? Původní harmonogram, který počítal s pátečním startem v centrech 85 velkých měst Jižní Koreje, naboural americký operátor Verizon, který místo původně plánovaného 11. dubna uspíšil spuštění své sítě, a tak je už od středy 3. dubna k dispozici, avšak jenom ve městech Chicago a Minneapolis.

Ovšem agentura Reuters informuje, že i v tomhle ohledu možná Jihokorejci nakonec o prvenství nepřišli. Dozvěděli se o tom, co Verizon chystá, a dohodli se na urychlení startu. Údajně tak tamní operátoři SK Telecom a KT zpřístupnili 5G síť skoro hodinu před Verizonem.

Nezbytností jsou samozřejmě kompatibilní chytré telefony. Jihokorejská firma Samsung Electronics byla první, která v únoru představila 5G telefon. Podle některých analytiků tak zaujala přední pozici na trhu 5G. Místní menší konkurent LG Electronics plánuje představit 5G chytrý telefon koncem tohoto měsíce.

Jihokorejští mobilní operátoři za kampaně propagující 5G utratili miliardy. Největší operátor SK Telecom očekává do konce letošního roku zhruba jeden milion zájemců o 5G. Celkem má 27 milionů uživatelů.

„Vím, že 5G neuvěřitelně zkracuje reakční dobu, budu tak mít daleko větší požitek ze streamovaných her. Strašně se na to těším,“ řekl Oh Won-čchang, jeden z prvních jihokorejských zákazníků.

Budoucnost se bez 5G neobejde

Nejde ale jen o rychlejší data, lepší mapové aplikace, virtuální realitu a superrychlé hry. Technologie 5G je součástí čtvrté průmyslové revoluce, a nutností, mají-li se z pouhých prototypů proměnit například auta bez řidičů. Možností teoreticky otevírá 5G nespočet, včetně chirurgie na dálku.

„Kdyby byly bezpečnostní problémy například u autonomního auta, tak to může mít daleko větší dopady na bezpečnost lidí než jen u smartphonů, které jsou dnes takřka jedinými zařízeními připojenými na mobilní sítě,“ upozornil šéfredaktor webu Lupa.cz David Slížek.

Obavy o bezpečnost v souvislosti se sítěmi čínské firmy Huawei zbrzdily výstavbu sítí 5G v mnoha zemích. Jižní Korea se však snaží si těchto obav nevšímat. Ze tří největších mobilních operátorů v zemi SK Telecom a KT nepoužívají vybavení od Huawei. To použil pouze menší mobilní operátor LG Uplus.

Ve vývoji jsou daleko také Japonci i Čína. Ta je ale v centru kontroverze kolem bezpečnosti: Spojené státy technologiím čínského giganta Huawei zakázaly přístup do svých sítí a spojence nabádají k témuž. Podle tajných služeb čínské zákony technologickým firmám přímo přikazují spolupráci na špionáži.