Kvůli vazbám na Kočnera skončil další náměstek slovenského generálního prokurátora

Druhý náměstek slovenského generálního prokurátora Peter Šufliarsky končí ve funkci kvůli kauze vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka. Před dvěma lety měl být často v kontaktu s podnikatelem Mariánem Kočnerem, kterého v březnu obvinili policisté z objednání Kuciakovy vraždy. Z podobného důvodu už musel v lednu z vedení slovenské prokuratury odejít i náměstek René Vanek.

„Oceňuji, že po mém rozhovoru s panem prvním náměstkem dospěl (Šufliarsky) k závěru, že je nejlepší, když se sám vzdá funkce,“ uvedl slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár. Jméno svého nového prvního náměstka neoznámil. 

Ve čtvrtek šéf opozičního protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič před novináři tvrdil, že Šufliarsky a Kočner si během několika měsíců v roce 2017 vyměnili přes čtyři stovky SMS.

Šufliarsky následně komunikaci přiznal, byť ještě letos v lednu tvrdil, že s Kočnerem neměl žádný blízký vztah. Šufliarsky v lednu hovořil i o připravovaném atentátu na svou osobu a nevyloučil, že jeho vraždu chtěl Kočner. Již tehdy média informovala o komunikaci Šufliarského s Kočnerem.

Šufliarsky se jako prokurátor účastnil například procesu se šéfem obávaného zločineckého gangu Mikulášem Černákem, který byl odsouzen na doživotí za šest vražd.

Jeden náměstek skončil už v lednu

Dalšího ze svých náměstků Vaneka odvolal Čižnár z funkce v polovině letošního ledna. Důvodem bylo, že Vanek prostřednictvím sociální sítě v minulosti komunikoval s Alenou Zsuzsovou, která je podle dostupných informací druhotnou objednavatelkou Kuciakovy vraždy a kterou média označovala za osobu blízkou Kočnerovi. Tuto komunikaci Vanek přiznal až po dotazech novinářů. Vanek se později vzdal funkce prokurátora.

Se Zsuzsovou podle médií komunikoval i nynější místopředseda slovenského parlamentu za nejsilnější vládní stranu Smer a exministr obrany Martin Glváč. Opozici se do programu probíhající schůzce sněmovny nepodařilo zařadit návrh na jeho odvolání z vedení sněmovny.