Islámský stát jako idea poražen nebyl, přesune se jinam, upozorňuje Šedivý

90′ ČT24: Vzestup a pád IS, spor o Golanské výšiny a konflikt v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Spojené státy a jimi podporovaná arabsko-kurdská koalice SDF oznámily před pár dny porážku teroristické organizace Islámský stát (IS). „Nemůžeme si ale myslet, že jsme vymýtili IS jako takový,“ varoval v pořadu 90′ ČT24 bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Analytik Pavel Novotný zase upozornil, že válka v Sýrii bude pokračovat, a to na severu země, v Kurdistánu.

„Islámský stát byl poražen vojensky, ale jako organizace, jako idea poražen nebyl. Musíme počítat s tím, že začíná fungovat partyzánskými, polopartyzánskými aktivitami,“ uvedl bývalý armádní šéf Šedivý.

„IS se zcela evidentně přesune na jiná území. Část je ještě v Afghánistánu, ví se to velmi pozitivně. Naše mise v Mali začala de facto proto, že tam hrozilo přemístění poměrně velké části bojovníků, kteří se hlásili k IS. Celý prostor Sahelu, což je jižní část Sahary, v podstatě na celou šířku Afriky, je ohroženým prostorem. V Libyi máme buňky IS,“ vypočítal Šedivý.

„Radikální islamismus přežije“

Analytik webu Info.cz Pavel Novotný si myslí, že samozvaný Islámský stát nějakou dobu přežije i pod svým dosavadním názvem. „Je to podobně jako u jiných ‚firem‘, třeba technologických – teď budu velmi cynický – ti specialisté přejdou do jiných organizací. Můžou se přejmenovat, vytvořit jiné spolky. Vím, že to zní opravdu cynicky, ale souboj al-Kájda a IS opravdu jeden čas připomínal souboj dvou velkých firem, jejichž ,personální oddělení‘ si přetahovalo lidi mezi sebou,“ přiblížil. 

„IS je dneska loser, prohrává, v tuto chvíli se od něj distancují i organizace, které se k němu po celém světě hlásily. A buď se pokorně vrací k al-Káidě, nebo vytvářejí samostatné jednotky, samostatné organizace, jako předtím. Myslím, že IS po nějakou dobu přežije, ale dlouhodobě přežít nemusí,“ pokračuje anayltik.

„Ale jak už bylo řečeno několikrát, ten směr, ten proud, ať už vychází z radikalizovaného salafismu nebo může mít wahhábistické kořeny nebo jakékoliv jiné, tak samozřejmě nekončí, to rozhodně ne,“ okomentoval Novotný budoucnost radikálního islamismu. 

Také podle Šedivého tato idea přežije. „Bude žít znovu například v Čečensku, v Dagestánu. Rusové mají poměrně velké obavy ze stovek vracejících se džihádistů, protože Čečenci byli ti, kteří byli dokonce v čele IS,“ připomněl. „Němci sami tvrdí, že mají asi tisíc sto lidí, kteří se hlásí k radikálnímu islámu, z toho asi 450 lidí je schopno obětovat svůj život při sebevražedných útocích. Podobná situace je ve Francii a podobně,“ dodal Šedivý.

„Islámský stát bude pravděpodobně přežívat jako nějaká podzemní organizace, ale tam, kde bude slabé státní zřízení, může znovu vyvstat, ať už to bude pod názvem ‚Islámský stát‘ nebo jakýkoliv jiný stát,“ dodal Šedivý. 

„Syrský režim už vyhlásil, že se pokusí získat zpět Kurdistán i vojensky“

Podle analytika webu Info.cz Pavla Novotného porážka takzvaného Islámského státu neznamená, že válka v Sýrii skončila. Boje podle něj budou pokračovat na severu země, kde požívají velké autonomie Kurdové. „Bohužel se domnívám, že o ni přijdou. Režim (syrského prezidenta) Bašára Asada už – zatím tedy verbálně – vyhlásil, že se pokusí syrský Kurdistán přimět i vojensky k tomu, aby se stal opět součástí země. To znamená, že ta válka bude pokračovat na severu,“ vysvětlil.

„Je otázka, jak se do tohoto konfliktu zapojí Turecko, které má v syrském Kurdistánu také zájmy a tvrdí, že syrští Kurdové jsou en bloc – především tedy jejich milice YPG, ale v zásadě i en bloc Kurdové – teroristickou hrozbou pro jeho jižní hranici,“ dodal Novotný s tím, že napětí lze očekávat i v malé části provincie Idlíb, rovněž na severu země, kde ještě působí část syrské opozice.