Mueller dokončil ostře sledované vyšetřování údajných ruských zásahů do voleb. Podle médií nechce další obvinění

Zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller po téměř dvou letech ukončil svou práci na mapování možných zásahů Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Závěrečnou zprávu předal americkému ministrovi spravedlnosti Williamu Barrovi, který zároveň vykonává funkci generálního prokurátora. Americký prezident Donald Trump obsah nezná, sdělil Bílý dům. Už dříve ale prohlásil, že by nevadilo jeho zveřejnění. Podle AP a CNN Mueller nedoporučuje obvinit další osoby.

Mueller od května 2017 vyšetřuje, zda byla Trumpova kampaň tajně napojena na Moskvu a zda se prezident nepokoušel vyšetřování nezákonně mařit. Trump obojí odmítá a mluví o honu na čarodějnice. Také Rusko jakékoli vměšování do voleb popírá.

Závěry vyšetřování nebudou ihned zveřejněny a ministr Barr nyní rozhodne, v jaké podobě je předá dalším zodpovědným stranám. Barr jako stoupenec Trumpa měl údajně k pátrání po ruském vměšování výhrady. Další vývoj bude podle agentury AP záležet na Kongresu a „se vší pravděpodobností“ na federálních soudech.

Trump je optimista

„Uvidíme, jestli bude férová,“ komentoval zprávu nedávno prezident. Pokud by se s ní seznámila veřejnost, Trumpovi by to prý nevadilo. „Ať je to venku, ať to lidé vidí… uvidíme, co se stane,“ konstatoval.

Muellerovo vyšetřování, které začalo v květnu 2017, bylo od počátku považováno za smrtelné nebezpečí pro Trumpův politický osud, které může vyústit v ústavní žalobu, takzvaný impeachment. Postupem času ale v Bílém domě podle amerických médií převládá opatrný optimismus a přesvědčení, že nejhorší scénáře se nenaplní.

Trumpův tým se podle AP zamýšlí nad tím, jak předpokládaných neprůkazných zjištění co nejlépe využít v kampani před prezidentskými volbami v roce 2020, v nichž bude obhajovat mandát. Svým spolupracovníkům prý řekl, že pokud budou závěry Muellerovy zprávy nepřesvědčivé, začne si stěžovat na vyhazování peněz a vyšetřování bude označovat za snahu blokovat jeho politický program, napsala dříve agentura AP. 

Demokraté vyvinou tlak na zveřejnění závěrů

Pokud ministerstvo spravedlnosti zprávu nezveřejní, hodlá se o to postarat Sněmovna reprezentantů, kterou po loňských volbách ovládají opoziční demokraté. Ti si chtějí zvát vyšetřovatele nebo ministerské úředníky a pod přísahou je přinutit k podání příslušných informací. O zákonnosti takového postupu ale mezi experty vládnou pochyby, podle mnohých mohou následovat vleklé soudní spory.

Sněmovna reprezentantů minulý týden schválila jednomyslně, tedy i hlasy republikánů, nezávaznou rezoluci, která vyzývá k předání Muellerovy zprávy poslancům Kongresu i americké veřejnosti. Senát má o podobné rezoluci teprve hlasovat.