Manafort dostal další trest vězení, za spiknutí si má odpykat tři a půl roku

Washingtonský soud vyměřil Paulu Manafortovi trest vězení v délce šest let a jeden měsíc za spiknutí. Část výkonu trestu poběží souběžně s trestem v jiné kauze. Ve skutečnosti si tak bývalý šéf volebního štábu Donalda Trumpa má odpykat z nového trestu přibližně 3,5 roku. Trump ve středu řekl, že zatím neuvažoval o jeho omilostnění. Lobbista byl navíc obviněn z hypotečního podvodu a dalších trestných činů.

Manafort byl odsouzen za spiknutí proti USA a z pokusu ovlivňovat svědky. Z činů ho usvědčil zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller, který se zabývá údajným vlivem Ruska na prezidentské volby v roce 2016. Manafort se přiznal v září na základě dohody s Muellerem. 

Manafort se před vynesením rozsudku u soudu omluvil za konspirační trestné činy, z nichž ho Mueller usvědčil. „Lituji, čeho jsem se dopustil, a všech aktivit, kvůli kterým tady dnes jsme,“ řekl Manafort.

Soudkyně Amy Bermanová Jacksonová ve zdůvodnění rozsudku konstatovala, že Manafort není „ani veřejným nepřítelem číslo jedna, ani obětí“. „Říci lituji, že jsem se nechal chytit, není podnětné ospravedlnění pro slitování,“ řekla Jacksonová Manafortovi, který byl do soudní síně přivezen na kolečkovém křesle kvůli údajné dně. 

Soudkyně řekla, že 30 měsíců (2,5 roku) z nového trestu poběží souběžně s výkonem trestu z jiného procesu, v němž byl minulý čtvrtek odsouzen ke třem rokům a 11 měsícům vězení za daňové a bankovní podvody. Dohromady tak má odsouzený strávit ve vězení 7,5 roku za činy, z nichž byl usvědčen Muellerovým týmem.

Už předchozí trest byl nečekaně mírný, mohl dostat až 24 let za mřížemi. Ve středu hrozil republikánskému politickému poradci až desetiletý trest.

Manafort si vyslechl další obvinění

Manafortův právník Kevin Downing řekl, že nebylo nutné, aby soudkyně poslala jeho mandanta do vězení. „Bylo to nepřátelské a bylo to naprosto zbytečné,“ poznamenal Downing.

Prezident Trump ve středu řekl, že zatím neuvažoval o udělení milosti Manafortovi. „Zatím jsem na to ani nepomyslel. Zkrátka to není něco, nad čím teď přemýšlím,“ řekl Trump v Bílém domě. „Paula Manaforta je mi líto, to vám mohu říci,“ dodal americký prezident. O možné prezidentské milosti se spekulovalo v médiích.

Krátce po středečním rozsudku manhattanský okresní prokurátor oznámil, že proti Manafortovi byla vznesena další obvinění včetně hypotečního podvodu. Podvodným způsobem údajně získal půjčky ve výši milionů dolarů. 

Žádný z Manafortových případů nesouvisí přímo s Trumpovou prezidentskou kampaní, Mueller ale zločiny odhalil v rámci vyšetřování ruské kauzy.