Za výpadek elektřiny podle Madura může kyberútok USA a opozice. Prokuratura vyšetřuje Guaidóa

Venezuela se už několik dní potýká s rozsáhlými výpadky elektřiny. Podle úřadujícího prezidenta Nicoláse Madura stojí za výpadkem dodávek „kybernetický útok“ organizovaný opozicí a USA. Venezuelská prokuratura vzápetí zahájila vyšetřování opozičního lídra Juana Guaidóa. Už v pondělí zatkla tajná služba kvůli údajné sabotáži místního novináře a zaměstnance energetické firmy.

Generální prokurátor Tarek William Saab oznámil, že informoval nejvyšší soud o zahájení vyšetřování Guaidóa kvůli možnému zapojení do sabotáže národního elektrického systému. Šéfa parlamentu vyšetřuje prokuratura už od konce ledna kvůli protivládním demonstracím a „uzurpování moci“. Guaidó svolal na úterý kvůli blackoutu demonstrace.

Američtí diplomaté odejdou ze země

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v úterý oznámil, že USA odvolají tento týden z Venezuely všechny své diplomaty. „Toto rozhodnutí odráží zhoršující se situaci ve Venezuele, stejně jako závěr, že přítomnost amerického diplomatického personálu na ambasádě začala omezovat politiku Spojených států,“ napsal Pompeo na Twitteru.

Jeho úřad navázal na rozhodnutí z 24. ledna, kdy začal stahovat z ambasády v Caracasu méně důležitý diplomatický personál. Úřadující venezuelský prezident Nicolás Maduro krátce předtím přerušil s USA diplomatické styky v návaznosti na to, že Washington uznal za venezuelskou hlavu státu opozičního lídra Juana Guaidóa.

Ten se prohlásil prezidentem z pozice předsedy parlamentu a zdůvodnil to nedemokratickým charakterem opozicí bojkotovaných loňských voleb, v nichž získal Maduro svůj druhý mandát. Guaidóa později uznala více než padesátka zemí.

V zemi platí na měsíc stav nouze

Ve zbídačené Venezuele lidem od minulého týdne ještě více ztížily život masivní výpadky elektřiny. Venezuelský parlament kvůli nim v pondělí vyhlásil stav nouze – v zemi jsou uzavřené školy a obchody a přerušené jsou i dodávky vody. Guaidó na úterý i kvůli tomu svolal další demonstraci proti Madurovi.

Stav nouze předpokládá, že bezpečnostní složky státu budou plnit pokyny úřadujícího prezidenta, připomněl opoziční deník El Nacional. Právě podpora armády je pro změnu režimu klíčová, opozici se ji ale zatím nepodařilo dostat na svou stranu, ač několik stovek vojáků od února uteklo do Kolumbie a uznalo za prezidenta Guaidóa. Stav nouze má platit třicet dní a může být prodloužen.

Vláda viní z výpadku elektřiny novináře

Madurova vláda viní z podílu na současném masovém výpadku elektřiny v zemi a současně ze sabotáže místního novináře Luise Carlose Díaze, kterého nechala zatknout. Že ho zatkla tajná policie, zjistili jeho blízcí, když v pondělí večer nepřišel do práce. Obvinění, že by Diáz měl s výpadky elektřiny spojitost, jeho přátelé odmítli. Maduro tvrdí, že šlo o „kybernetický útok“ zorganizovaný opozicí a USA s cílem svrhnout vládu. 

Čtyřiatřicetiletý novinář ve svém rozhlasovém programu pravidelně informoval o výpadku elektřiny a snažil se lidem zprostředkovat rady pro tuto bezprecedentní situaci. Výpadky elektřiny ve Venezuele nejsou v posledních letech výjimečné, takto dlouhý a rozsáhlý výpadek ale země dosud nezažila.

„Nemohl hacknout žádnou elektrickou síť, protože prostě není na nic připojena,“ uvedla Naky Sotová, Díazova manželka. Podobně se už o víkendu vyjádřili i někteří experti, které citoval opoziční deník El Nacional. Podle nich je energetická síť v zemi zastaralá a není napojena na internet, takže se nemohla stát terčem hackerů. 

V pondělí Maduro na Twitteru oznámil, že policie kvůli výpadkům elektřiny zatkla dva lidi. Druhým zatčeným je zřejmě Geovany Zambrano, zaměstnanec energetické společnosti Corpoelec. Zambrano podle španělského deníku El País před měsícem kritizoval stav energetické infrastruktury.