Odklad brexitu? Maximálně o týdny, říká Tajani. Za „dobré důvody“ považuje volby či referendum

Brexit je možné posunout maximálně do července, sdělil šéf europarlamentu Antonio Tajani německým médiím. Britové by podle něj měli pro případný odklad uvést dobrý důvod jako nové referendum či předčasné volby. Tajani také zdůraznil, že je nutné předejít chaotickému odchodu. Britský parlament bude o rozvodové smlouvě znovu hlasovat v úterý.

„Datum odchodu lze posunout nanejvýš o několik týdnů – z konce března maximálně do začátku července. V každém případě nám musí Britové uvést důvod pro odklad, třeba že potřebují využít tento čas pro předčasné volby nebo nové referendum,“ prohlásil Tajani.

Británii možná čeká jedno hlasování za druhým

Britská premiérka Theresa Mayová chce v úterý nechat Dolní sněmovnu znovu hlasovat o brexitové dohodě. Pokud ji parlament opět odmítne, bude ve středu hlasovat o tom, zda má země odejít z EU bez dohody. Jestliže britští poslanci odmítnou brexitovou dohodu i odchod bez dohody, budou ve čtvrtek hlasovat o odkladu odchodu země z EU.

„Podpořte (dohodu) a Spojené království odejde z EU. Odmítněte ji a nikdo neví, co se stane,“ zdůraznila v pátek Mayová s tím, že v krajním případě by země z Unie nemusela odejít vůbec. 

Nyní jde o to „vyhnout se největší chybě: chaotickému brexitu bez smluvního ošetření“, komentoval vývoj Tajani. „To by byla katastrofa pro britské hospodářství a poškodilo by to nás všechny.“

Změny v brexitové dohodě jsou zcela nemožné, prohlásil Tajani

Mayová v pátek vyzvala sedmadvacítku k většímu úsilí při jednáních o případných změnách dokumentu tak, aby dohoda mohla v britském parlamentu projít. Podle šéfa europarlamentu je však již „zcela nemožné, aby se rozvodová smlouva ještě měnila – a už vůbec ne v otázce Severního Irska“.

Spory mezi Londýnem a Bruselem se vedou především o takzvanou irskou pojistku, jež má zaručit i po brexitu průchodnost hranice mezi členským státem EU Irskem a Severním Irskem patřícím ke Spojenému království. Dojednaná brexitová smlouva předpokládá, že Británie jako celek zůstane v celní unii s EU do té doby, než se problém vyřeší.

Barnierův návrh vyvolal u konzervativců rozčarování

Vyjednavač Evropské unie Michel Barnier v pátek řekl, že Brusel nabízí Británii možnost jednostranně odejít z navrhovaného jednotného celního prostoru, ale Severní Irsko by v něm muselo zůstat. Jinak by byla obnovena tvrdá hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou s veškerými celními kontrolami.

Předseda vládní Konzervativní strany Brandon Lewis v reakci pro BBC uvedl, že Londýn takový návrh nemůže přijmout, protože by ohrozil jednotu Spojeného království. „Tato vláda nepřipustí nic, co by vystavilo Spojené království riziku,“ dodal.

Rozčarování nad stanoviskem Bruselu zaznělo i z úst Andrey Leadsomové, která organizuje v Dolní sněmovně vládní agendu. Pátečním návrhem Barniera je hluboce zklamaná. „Musím se ptát sama sebe, jakou hru to Evropská unie hraje,“ poznamenala v rozhovoru pro agenturu Reuters.

  • Irská pojistka je součástí dohody, kterou s EU vyjednala premiérka Theresa Mayová. Stanoví, že kdyby se Londýn a EU do července roku 2020 nedohodly na kompromisní podobě budoucích vztahů, která by zároveň zabránila obnovení fyzické hranice v Irsku, vstoupila by s koncem roku v platnost takzvaná pojistka. Pod ní by vznikl nový „společný celní prostor“ Británie a EU, na Severní Irsko by se ale navíc vztahovala řada pravidel evropského jednotného trhu. Toto rozdílné postavení Severního Irska od zbytku Spojeného království je pro mnohé britské politiky nepřijatelné.
  • Zdroj: ČTK