Do práce s dredy nebo afrem. New York zakázal diskriminaci kvůli účesu

Newyorská radnice vydala závazné pokyny, jimiž chce v největším americkém městě zabránit účesové diskriminaci. Podle listu The New York Times jde o první podobné opatření v USA. Směrnice chrání právo obyvatel města na „účesy vyjadřující jejich rasovou, etnickou nebo kulturní identitu“.

Rozhodnutí reaguje na neoprávněné postihy na některých pracovištích, kde jsou zaměstnanci trestáni za afroúčesy, dredy nebo copy, případně za nošení šátků. Za zvlášť nepřípustné radnice označuje „rasistické stereotypy“, které se objevují ve vztahu k účesům Afroameričanů.

„Vlasy jsou část vaší osobnosti. Diskriminace založená na účesu je v New Yorku nezákonná,“ komentovala direktivu na Twitteru předsedkyně radniční komise pro lidská práva Carmelyn Malalisová.

Dredy pryč. Mladý boxer musel změnit účes před zápasem

Zákony na ochranu lidských práv jsou v některých státech USA přísnější než zákony federální, poznamenala agentura AP. V prosinci vyvolal pozdvižení případ mladého boxera ze státu New Jersey, jemuž sudí nařídil těsně před zápasem odstranit dredy. Chování rozhodčího odsoudil mimo jiných i guvernér státu Phil Murphy.

Americký nejvyšší soud naopak loni odmítl projednávat žalobu Afroameričanky ze státu Alabama, která si stěžovala, že kvůli svým dredům přišla o práci. Ponechal tak v platnosti dřívější rozhodnutí odvolacího soudu, že zákony USA chrání Američany před diskriminací založenou na „nezměnitelných faktech“, nikoli na kulturních zvycích.