V Petrohradu se částečně zřítila univerzitní budova. Neštěstí se obešlo bez ztrát na životech

V ruském Petrohradu došlo ke zřícení části jedné z univerzitních budov. Původní zprávy o tom, že pod troskami zůstala uvězněna dvacítka lidí, se nepotvrdily. Neštěstí si nevyžádalo oběti na životech, uvedlo ministerstvo pro mimořádné situace. Evakuováno bylo celkem 81 studentů.

Podle zpráv ruských agentur se zřítila střecha nad pátým patrem Petrohradské výzkumné univerzity informačních technologií, mechaniky a optiky (ITMO) na Lomonosovově třídě. Zával pak zčásti pokračoval až do druhého poschodí a zasáhl plochu asi 150 metrů čtverečních.

První zprávy mluvily o možnosti, že pod závalem může být uvězněno kolem 21 osob. To se ale nakonec nepotvrdilo. Zřícení nastalo v křídle budovy, které v současnosti prochází rekonstrukcí a v němž se proto nevyučuje, upřesnilo ministerstvo.

Evakuováni byli studenti, kteří se v jiné části budovy účastnili fakultativních praktických cvičení. Někteří byli zablokováni v posluchárnách, evakuováni museli být po požárních žebřících, upřesnila agentura TASS.

Rektor ITMO Vladimir Vasiljev potvrdil agentuře Interfax, že se podařilo z budovy před zřícením jedné její části vyvést všechny studenty, pedagogy a další pracovníky. Řekl rovněž, že v budově v době neštěstí pracovali stavební dělníci, kteří prováděli opravy interiéru. Dělníkům se podařilo vyběhnout z budovy ještě před jejím zřícením, uvedl.

Za předběžnou příčinu neštěstí označilo ministerstvo nedodržení technických požadavků při provádění rekonstrukčních prací.  

Vydáno pod