Tisíce Venezuelanů požadují vpuštění humanitární pomoci do země a konec diktatury

Na protest proti úřadujícímu venezuelskému prezidentovi Nicolási Madurovi vyšly do ulic Caracasu tisíce lidí, kteří požadují vpuštění humanitární pomoci do země. Demonstraci svolali zástupci mládežnických organizací, které podporují lídra opozice Juana Guaidóa. Ten už dříve uvedl, že jeho tým v pondělí doručil první zásilku humanitární pomoci do země. Madurův režim dosud přísunu pomoci zvenčí brání. Podle Madura jde o způsob, jak chtějí USA ospravedlnit intervenci.

„Vrátili jsme se do ulic, abychom požadovali umožnění humanitární pomoci, která bezprostředně zachrání život více než 300 tisíc Venezuelanů,“ zdůvodnil manifestaci Guaidó. Ten složil přísahu jako prozatímní prezident minulý měsíc poté, co parlament neuznal nový prezidentský mandát Madura s tím, že vzešel z neregulérních voleb.

Demonstranti žádají o pomoc armádu

Právě uspořádání svobodných voleb je cílem opozice. „Chceme zdraví a svobodu, lidé téhle země trpí hlady a umírají na běžné nemoci kvůli nedostatku léků,“ popsala ekonomickou situaci země jedna z účastnic demonstrace ve městě San Antonio del Táchira, zahalená do venezuelské vlajky.

„Přišli jsme vyzvat armádu, aby se postavila na stranu lidí,“ řekl televizi TV Venezuela jeden z mladých účastníků demonstrace v Caracasu. „Dnes jsme vyšli do ulic, protože chceme svobodu a konec této diktatury,“ uvedla další z manifestujících v Caracasu.

Opoziční deník El Nacional zveřejnil fotografie z manifestací z různých koutů Venezuely, kromě Caracasu například z milionové metropole státu Carabobo Valencie či z města Mérida. „Musíme udělat z Venezuely produktivní a autonomní zemi a toho můžeme dosáhnout pouze s odchodem Nicoláse Madura,“ sdělila televizi TV Venezuela opoziční politička María Corina Machadová ve městě Barquisimeto na západě Venezuely.

Guaidó předtím zveřejnil na Twitteru video, kde je obklopen hromadou bílých krabiček s vitaminem C a výživovými doplňky. Neuvedl ale, odkud a ani od koho léky pocházejí.

„Dnes (v pondělí) jsme doručili první dar či první zásilku humanitární pomoci. Není jí mnoho, protože víte, že (armáda) dosud blokuje hranici,“ řekl 35letý politik, kterého zatím uznalo jako prozatímní hlavu státu na 50 zemí včetně Česka. 

V USA vládne „gang extremistů“, hlásá Maduro

Venezuelská opozice koordinuje snahy západních států, firem a organizací o doručení pomoci do země, kde se v posledních letech kvůli hospodářskému kolapsu rozšířila podvýživa a nemoci.

Maduro tvrdí, že pověsti o naléhavé humanitární potřebě ve Venezuele jsou výmysl, jímž chce Washington odůvodnit intervenci. Poslání pomoci Maduro označil za politickou show. Nedostatek potravin a léků ve Venezuele je podle něj důsledek amerických sankcí.

Maduro v nejnovějším rozhovoru pro BBC prohlásil, že Trumpova vláda je „gang extremistů“. „Je to politická válka – amerického impéria, zájmů krajní pravice, která teď vládně, Ku Klux Klanu, jež ovládají Bílů dům, a kteří se chtějí zmocnit Venezuely,“ prohlásil úřadující venezuelský prezident.

Tuny pomoci čekají na hranici s Kolumbií

Několik tun potravin a léků poslaných Spojenými státy je od čtvrtka ve skladech zřízených v kolumbijské pohraniční Cúcutě. Průjezd přes most z venezuelské strany ale blokuje armáda s pomocí kontejnerů a cisterny. Dosud nejsou žádné známky toho, že by tato pomoc opustila sklady a byla přepravována do Venezuely.

Guaidó apeloval na venezuelskou armádu, aby pomoc dovolila převézt do země. Podle něj je bránění humanitární pomoc téměř totéž co genocida. Řekl také, že než vojáci pomoc vpustí, budou kromě Cúcuty zřízena sběrná místa pomoci také v Brazílii a karibských ostrovech. Na jeho pokyn pak budou zásilky současně dovezeny do Venezuely.