Trump se těší na předsedu Kima. Setkají se v Hanoji

Zprávy: Další summit Trump-Kim se uskuteční v Hanoji (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump oznámil, že jeho druhé setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se uskuteční ve vietnamské metropoli Hanoji. Schůzka je plánována na konec února.

Trump již tento týden v poselství o stavu unie sdělil, že summit se bude konat 27. a 28. února a že dějištěm bude Vietnam. Média od té doby spekulovala, zda se Trump s Kimem sejdou v hlavním městě Hanoji, nebo v přístavu Danang, který v roce 2017 hostil vrcholnou schůzku Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), jíž se zúčastnil i Trump.

„Moji zástupci právě opustili Severní Koreu po velmi produktivním jednání, na němž bylo dohodnuto místo a čas druhého summitu s Kim Čong-unem. Ten se bude konat v Hanoji ve Vietnamu 27. a 28. února,“ napsal Trump na Twitteru. „Těším se na setkání s předsedou Kimem a na pokrok v otázce míru,“ dodal.

Zvláštní americký zmocněnec pro Severní Koreu Stephen Biegun jednal uplynulé tři dny v Pchjongjangu o podrobnostech chystaného summitu. Se svým protějškem Kim Jong-čcholem „diskutovali o tom, jak pokročit v plnění závazků z (prvního) singapurského summitu mezi prezidentem Trumpem a Kim Čong-unem, které se týkají úplné denuklearizace, přeměny americko-severokorejských vztahů a budování trvalého míru na Korejském poloostrově“, uvedlo v prohlášení americké ministerstvo zahraničí.

První summit obou vůdců se uskutečnil loni v červnu v Singapuru. Na historické schůzce vyjádřil Kim Čong-un připravenost k denuklearizaci KLDR, žádná konkrétní opatření ale dohodnuta nebyla.

Trump se těší i dobrému zdraví

Po páteční čtyřhodinové zdravotní prohlídce prezidenta Trumpa ve vojenské nemocnici Waltera Reeda na předměstí Washingtonu oznámil lékař Bílého domu Sean Conley, že první muž Spojených států je ve velmi dobrém zdravotním stavu.

„Lékařská zpráva a doporučení se ještě dokončují, ale již nyní mohu s radostí oznámit, že prezident Spojených států se těší velmi dobrému zdraví. Předpokládám, že to tak zůstane po dobu jeho prezidentství i dále,“ uvedl v prohlášení Conley.

Dvaasedmdesátiletý prezident je abstinent a nekuřák. I loni v lednu byl Trumpův zdravotní stav hodnocen jako vynikající, prezident ale zároveň dostal doporučení, aby jedl méně tučnou stravu a začal cvičit. Jeho tehdejší lékař Ronny Jackson uvedl, že šéf Bílého domu váží přes 108 kilogramů a měl by pár kilogramů shodit.