Thajské pozdvižení netrvalo dlouho. Princezna na premiérku kandidovat nebude

Nejstarší sestra thajského krále, princezna Ubolratana Radžakanjaová, která v pátek překvapivě oznámila svou kandidaturu na post premiérky, nakonec o místo v čele vlády usilovat nebude. Oznámila to strana Thai Raksa Čart, jejíž kandidátku měla princezna vést. Vedení strany uvedlo, že respektuje krále, který v pátek kandidaturu své sestry označil za neústavní.

Rozhodnutí sedmašedesátileté princezny vstoupit do thajské politiky vyvolalo obrovskou vlnu překvapení a zájmu. Podle komentátorů mohl tento krok radikálně změnit thajskou politickou scénu, protože šance princezny ve volbách byly podle všeho vysoké.

Ohrozit mohla i dosavadního jasného favorita březnového hlasování, dosavadního premiéra Prajutcha Čan-Oču, který se dostal k moci, když armáda v roce 2014 svrhla demokraticky zvolenou vládu. Princezna Ubolratana navíc chtěla kandidovat za stranu blízkou svrženému premiérovi Tchaksinu Šinavatrovi a jeho sestře Jinglak, kterou monarchisté považují za spíše nepřátelskou vůči královské rodině.

Kandidatura princezny však platila jen několik hodin. Již v pátek večer ji král Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun označil za „nevhodnou“ a neústavní. Strana se poté názoru panovníka podřídila.

Konflikt mezi monarchii nakloněnými zástupci vyšší a střední třídy v Bangkoku a dalších městech a Šinavatrovými příznivci na venkově vedl v Thajsku v uplynulých 15 letech opakovaně k pouličním protestům, vojenským převratům a násilným střetům.