Muž, který zabíjel v islámském kulturním centru v Kanadě, dostal doživotní trest

Kanadský soud poslal na doživotí do vězení útočníka, který v roce 2017 v islámském kulturním centru v provincii Québec zastřelil šest lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Devětadvacetiletý student politologie Alexandre Bissonnette může požádat o podmíněné propuštění až po 35 letech. Útok byl podle policistů dílem „osamělého vlka“.

Soudce Francois Huot označil doživotní trest s možností podmíněného propuštění za 35 let za spravedlivý. Odmítl tak výzvy prokuratury, která požadovala přísnější potrestání.

Útok se odehrál v lednu 2017. Zemřelo při něm šest lidí ve věku 35 až 70 let a ve vážném stavu byli i někteří ze zraněných. V době útoku bylo v mešitě 39 osob. Policisté nejprve zadrželi dva podezřelé muže, jeden z nich byl ale později označen jako svědek.

Alexandre Bissonnette
Zdroj: Facebook

Útočník vstoupil do mešity až na konci modliteb. Jeho střelba na přítomné podle soudce Huota nebyla teroristickým útokem, spíše byla motivovaná předsudky, zejména vůči muslimským přistěhovalcům. Svou roli nicméně sehrály i Bissonnettovy psychické problémy, včetně jeho posedlosti sebevraždou, dodal soudce.

„Nejsem terorista, ani islamofob“

Bissonnette studoval politologii na Lavalově univerzitě, která stojí nedaleko mešity, kde byl útok spáchán. Agentura AFP ho charakterizovala jako nacionalistu, stoupence vůdkyně francouzské ultrapravice Marine Le Penové a odpůrce feminismu. Podle záznamů na jeho facebookovém profilu přivítal zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Bissonnette již loni v březnu požádal oběti o odpuštění. Před soudem uvedl: „Nejsem terorista ani islamofob.“ Podle soudce ale střelec ještě před mešitou zvažoval útok i na jiné cíle, včetně feministek, obchodních center či letišť. Vězeňskému sociálnímu pracovníkovi se pak v září 2017 mimo jiné svěřil, že „lituje, že nezastřelil víc lidí“.