Americké zbraně jdou přes Saúdskou Arábii a emiráty do rukou radikálů v Jemenu, píše CNN

Radikálním skupinám bojujícím v Jemenu se dostaly do rukou americké zbraně. Podle informací americké zpravodajské stanice CNN jim je daly Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Pentagon případy začal vyšetřovat, protože postoupení zbraní by bylo porušením obchodních dohod.

Podle CNN mají islámští radikálové výzbroj vyrobenou v USA, od pušek po obrněná vozidla. Právně závazné dohody ale předpokládají, že k postoupení takových zbraní je zapotřebí souhlas Spojených států.

CNN zjistila, že tyto zbraně mají i šíitští povstalci, kteří od roku 2014 bojují proti jemenské vládě. Na její straně stojí od roku 2015 koalice vedená Saúdskou Arábií.

Šíity podporuje Írán, a potvrdí-li se zpráva CNN, pak získali Íránci možnost podrobně se seznámit s americkou vojenskou technologií, což může ohrozit americké síly působící v regionu.

CNN našla ve městě Táizz na jihozápadě Jemenu obchodníka, který tvrdil, že může americké zbraně nabídnout. Řekl, že jsou velmi „drahé a žádané“. Podle CNN se některé dostaly ke skupině al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), jejíž lidé působili v oblasti Táizzu.

Její členové se projížděli městem v amerických obrněných autech. Dnes tato sunnitská skupina bojuje spolu s dalšími milicemi v koalici vytvořené Saúdskou Arábií proti šíitům.

Emiráty odmítají porušení dohody

Americké pancéřované vozy MRAP má podle CNN k dispozici radikální salafistická skupina působící v přístavu Hudajdá. Tato auta firmy Navistar nakoupily v roce 2014 Spojené arabské emiráty, jež je zařadily do výzbroje své armády. Ta je poskytla spojeneckým oddílům bojujícím v Jemenu.

Zdroj z emirátů citovaný CNN rozhodně popřel, že by SAE tímto transferem porušily jakoukoli dohodu. Auta prý mají k dispozici brigády, které jsou součástí jemenských sil.

Mluvčí Pentagonu Johnny Michael televizi CNN potvrdil, že USA nepovolily Saúdské Arábii ani Spojeným arabským emirátům předávat svou výzbroj jakékoli straně v Jemenu.

Vozy MRAP americké vojáky na zahraničních misích chrání před bombami a minami. „Je důležité, aby nepřítel nezískal informace o slabinách vozů MRAP,“ uvedla CNN.

Televize jemenských šíitů předloni vysílala záběry s vůdcem povstaleckých Húsíů sedícím v Saná za volantem jednoho z vozů MRAP, zatímco příznivci povstalců provolávali smrt Americe.