Nečekaní spojenci: Rijád prý platí bojovníkům Al-Káidy za pomoc ve válce v Jemenu

Horizont ČT24: Saúdská Arábie platí al-Káidě za pomoc v Jemenu (zdroj: ČT24)

Válka v Jemenu přepisuje zavedená pravidla. Podle agentury AP uzavírala mezinárodní koalice, kterou podporují i Spojené státy, tajné dohody s bojovníky Al-Káidy. Výměnou za bezpečný odchod z měst si tak měla získávat spojence v boji proti jemenským rebelům. To vše údajně i s tichým souhlasem Washingtonu.

AP svá tvrzení, o nichž přinesla podrobnou zprávu, zakládá na rozhovorech s dvěma desítkami jemenských státních zaměstnanců, vojenských velitelů, kmenových vůdců i několika členů Al-Káidy. Většina z nich hovořila anonymně z obavy o svou bezpečnost.

„Raději se spojíme s ďáblem, abychom porazili Húsie (šíitské povstalce),“ odpověděli prý poradci guvernéra provincie Táizz, když velitele vládních jednotek upozorňovali na to, že ve vládních jednotkách jsou bojovníci Al-Káidy. Tato teroristická skupina prosazuje radikální výklad sunnitské větve islámu, takže jejími nepřáteli jsou šíité.

„V rámci občanské války v Jemenu se zájmy Spojených států a Al-Káidy protínají. Húsiové jsou našimi společnými nepřáteli či protivníky, obzvlášť v americkém případě,“ vysvětlila expertka na Jemen Katherine Zimmermanová.

Podle agentury AP Saúdská Arábie uzavřela řadu dohod s bojovníky Al-Káidy, aby je donutila opustit ovládané území v Jemenu. Mnohdy jim přitom umožnila volný odchod i se zbraněmi a bojovým vybavením. „Divil jsem se, proč na ně neútočí, koaliční stíhačky i americké drony byly nečinné,“ popsal jeden z kmenových vůdců, jak auta napěchovaná municí s maskovanými bojovníky Al-Káidy opouštěla letos v únoru oblast v provincii Šabva.

„Naše působení na frontě nemá sloužit zájmům mezinárodní koalice. My usilujeme o vítězství islámu a porážku Hútiů,“ prohlásil bojovník Al-Káidy na Arabském poloostrově.  

Bezpečný ústup umožnila koalice od roku 2016 minimálně ze tří míst: města Mukallá i provincií Abjan a Šabva. Právě tam měla milice za dobrovolný odchod dokonce vyplatit. Stovky bojovníků navíc údajně začlenila do vlastních jednotek.

AP: Saúdská Arábie uzavřela dohodu s Al-Káidou už v roce 2015

Dohody s bojovníky Al-Káidy podle AP uzavírala mezinárodní koalice už v roce 2015, kdy Rijád vstoupil do konfliktu v Jemenu na straně prezidenta Abdar Mansúra Hádího. Sunnitská vláda Saúdské Arábie se snaží porazit povstalce, které podporuje její nepřítel, šíitský Írán.

„Někteří z americké armády dobře vědí, že podporou koalice v Jemenu pomáhají i tamní odnoži Al-Káidy,“ řekl AP analytik Michael Horton, který se zabývá studiem terorismu. „Ale podpora SAE a Saúdské Arábie proti tomu, co USA vidí jako íránský expansionismus, má přednost před bojem proti Al-Káidě,“ uvedl Horton. 

Ať už přímá, nebo nepřímá podpora teroristické organizace se vymstí, varuje arabista Jan Veselý. Podle něj se může vymstít Saúdské Arábii, západu nebo celému Blízkému východu, protože Al-Káida není aktivní jen v Jemenu.