Brazilská televize ukázala video z důlního neštěstí na jihu země. Záchranáři našli už přes sto obětí

Události ČT: Týden po tragédii na jihovýchodě Brazílie (zdroj: ČT24)

Tragédie v dole na jihovýchodě Brazílie má už 115 potvrzených obětí. Minulý týden v pátek se tam protrhla odpadní nádrž. Záchranáři sice dál pátrají po téměř 250 pohřešovaných, naděje, že by někdo z nich přežil, je ale minimální. Brazilská televize Globo zveřejnila video zachycující okamžik, kdy se nádrž povolila a bahno se rozlilo do okolí.

Na záběrech z videa je vidět, jak se nádrž najednou propadne a dvanáct milionů metrů krychlových bahna se nezadržitelně řítí vpřed. Záběry bezpečnostní kamery ukazují, jak se pracovníci dolu snaží na poslední chvíli uniknout – pěšky, auty i v bagru.

Odpadní nádrž se protrhla v dole na železnou rudu u města Brumadinho, které leží nedaleko města Belo Horizonte (metropole státu Minais Gerais). Voda a bahno zaplavily rozsáhlé území, včetně administrativní části dolu a části blízké obce Vila Ferteco. Podle agentury DPA zaplavil kal z nádrže plochu asi 290 hektarů.

Video zachycující okamžik protržení přehrady: 

Sirény se ani nestačily rozeznít

Mluvčí místních hasičů sdělil, že záchranné práce na místě neštěstí pokračují i přesto, že posledního živého z bahna vytáhli záchranáři minulý týden v sobotu.

Operace ale už přešly do nové fáze s použitím těžké techniky. Dosud vyhrabávali hasiči, policisté a dobrovolníci oběti z bahna ručně, jen s lopatami. Pomáhali jim i speciálně vycvičení psi a přístroje na lokalizování signálů z mobilních telefonů.

Obyvatele měly před neštěstím varovat sirény, jenže podle vyšetřovatelů je bahno zničilo dřív, než se stačily rozeznít. Starosta města Brumadinho Avimar Barcelos dodal, že hlavní přístupové silnice do města stále blokují masy bahna. 

Tragédie začíná dopadat na stále víc lidí, jedovaté kaly se totiž šíří řekou a znečišťují vodu. „Povodí řeky Paroeba zásobuje celou oblast kolem města Belo Horizonte a dalších 34 měst,“ vysvětlila Malu Ribeirová, místní koordinátorka ochrany životního prostředí.

Těžební společnost zatím zodpovědnost odmítá, nabízí odškodnění

Příčina protržení nádrže zatím není známá. Brazilská společnost Vale, která důl provozovala, se hájí, že dodržovala všechny předpisy a že kontrola německé firmy TÜV Süd loni v září zjistila, že nádrž je stabilní. Nejen místní přesto kritizují těžební společnost za to, že o rizicích od loňska věděla, ale nepřijala potřebná opatření.

Tento týden kvůli neštěstí policie předběžně zadržela tři zaměstnance společnosti Vale a podle agentury DPA také dva kontrolory firmy TÜV. Firma Vale se za neštěstí omluvila, zodpovědnost ale zatím nepřijala. Rodinám obětí a pohřešovaných nabídla 100 tisíc realů (zhruba 610 tisíc korun).

Neštěstí se stalo v brazilském státě Minas Gerais, který postihla podobná tragédie už v listopadu 2015. Tehdy se protrhla odpadní nádrž u města Mariana a voda a bahno zaplavily několik vesnic, zemřelo při tom 19 lidí a toxické bahno znečistilo řeku. Spoluvlastníkem dolu, kde se neštěstí stalo, byla rovněž společnost Vale.

Firma navíc provozuje řadu podobných jímek po celé Brazílii. Obyvatelé v jejich blízkosti proto požadují, aby úřady prověřily jejich bezpečnost.