Americký středozápad dál svírají extrémní mrazy. Změnu má přinést neděle s teplotou až dvacet nad nulou

Přinejmenším třináct obětí už si vyžádaly extrémní mrazy, které zasáhly americký středozápad. Na řadě míst se lidé nadále potýkají s komplikacemi v dopravě či s problémy s dodávkami elektrické energie, informovala americká média. Na chicagských letištích byly zrušeny stovky letů.

Také v noci na čtvrtek naměřili meteorologové na mnoha místech teploty kolem minus 40 stupňů Celsia. Například ve městě Ponsford v Minnesotě byla pocitová teplota, při jejímž výpočtu se zohledňuje například i rychlost větru či vlhkost vzduchu, minus 55 stupňů.

V Chicagu by ve čtvrtek mělo být opět chladněji než v Antarktidě. Město ve středu omezilo příměstské vlaky. V tuhých mrazech se totiž nedařilo udržet výhybky v provozu – na nejdůležitějších místech je museli rozmrazovat plynovými hořáky. Během dne však Amtrak začal spojení obnovovat.

Chicagská letiště hlásí za posledních 24 hodin na 1700 zrušených letů, z toho 1450 na O’Hareově mezinárodním letišti, které patří mezi nejrušnější v celých Spojených státech. Tuhé mrazy negativně ovlivňují pracovní síly, zařízení i doplňování paliva.

Obce a dobrovolníci pomáhají lidem bez domova. V Chicagu se mohou ohřát v městských autobusech a charitách. Mnozí přesto i v noci zůstávají venku. „Uvnitř máme ohřívače. Všichni si myslí, že mrzneme. Když ale víte, jak stan zabezpečit, tak s ohřívačem nikdy nezmrznete,“ podotkl bezdomovec Georg Arroyo.

Pošta nefunguje, školy zůstávají zavřené

Ve státech Wisconsin, Michigan a Illinois dál platí stav nouze. V řadě okresů zůstaly i nadále uzavřené školy. Americká pošta oznámila, že nebude vzhledem k tuhým mrazům doručovat zásilky v Iowě, Minnesotě a částech Wisconsinu.

Sněhové bouře, silný boční vítr a led na vozovce způsobily stovky vážných dopravních nehod. Při arktických mrazech se silničářům nedaří udržovat cesty sjízdné klasickým solením. „Jakmile teplota začne klesat k minus čtyřem stupňům, začneme přidávat chlorid vápenatý,“ uvedl ředitel odboru městských služeb v Elmhurstu Howard Killian.

Události ČT: Extrémní mrazy ochromily americký středozápad (zdroj: ČT24)

Mrazivé zemětřesení děsí lidi

Úřady stále častěji přijímají telefonáty od lidí, kteří se obávají zemětřesení. Nezvyklé zvuky a slabé otřesy vyvolává při teplotách pod minus třicet stupňů rozpínající se led po rychlém zamrznutí podzemní vody. „Oficiální termín je kryoseismus, ale běžně se tomu u nás říká i mrazivé zemětřesení,“ upozornil meteorolog Ed Shimon.

Mráz zasáhl i východní pobřeží USA. V noci meteorologové naměřili minus 21 stupňů Celsia v Bostonu a minus 16 stupňů na Long Islandu. Ve Washingtonu rtuť teploměru klesla na minus 12 stupňů. Na západě státu New York navíc napadlo až půl metru sněhu.

Automobilka General Motors kvůli mrazu přerušila provoz 11 svých závodů a technologického centra ve státě Michigan na severu USA. Automobilka Fiat Chrysler zrušila jednu směnu ve dvou svých závodech.

Oddychnout by si podle meteorologů mohli obyvatelé amerického středozápadu v neděli, kdy má teplota dosáhnout až plus 20 stupňů.

USA tuhnou v rekordních mrazech. Tři státy vyhlásily stav nouze (zdroj: ČT24)

Za extrémní mrazy může polární vzdušný vír

Mrazivé počasí je důsledkem rozštěpení a posunu rotující masy chladného vzduchu známého jako polární vortex. Za běžných okolností rotuje ve stratosféře nad severním pólem. Toto proudění ale bylo narušeno, a nyní se posouvá na jih nad Spojené státy. Meteorologové tuto skutečnost připisují náhlému oteplení nad severním pólem, které minulý měsíc způsobil příliv horkého vzduchu z Maroka.

Satelitní snímek Velkých jezer na hranicích USA a Kanady
Zdroj: NOAA National Weather Service National Hurricane Center/Handout via Reuters