V Německu dopadli podezřelé Iráčany, chtěli zabíjet nevěřící

Německá policie ve středu ráno na severu země ve Šlesvicku-Holštýnsku zatkla trojici iráckých běženců, které podezřívá z přípravy teroristického útoku. Informoval o tom server Spiegel Online, podle něhož muži chtěli zaútočit výbušninou připravenou ze zábavní pyrotechniky.

Generální prokurátor obvinil trojici z plánování vážného násilného činu ohrožujícího stát. Podle zjištění vyšetřovatelů si muži, kteří do spolkové republiky přišli jako uprchlíci, na internetu stáhli návod k výrobě bomby a začali ze zábavní pyrotechniky získávat střelný prach. Rozbušku si objednali z Velké Británie.

Konkrétně se jeden z podezřelých vyjádřil v tom smyslu, že chtějí zabít co nejvíce nevěřících, ale žádné děti. Mužům pomáhala zatím neznámá osoba prostřednictvím zašifrované chatovací aplikace Telegram, píše Spiegel. 

Iráčané začali nábožensky motivovaný útok plánovat až po svém příchodu do Německa na podzim 2015. Celkově ale v přípravách útoku příliš nepokročili, míní vyšetřovatelé. Jednu dobu přemýšleli, že si místo bomby pořídí zbraně, ty ale byly moc drahé. Pak zvažovali útok pomocí automobilu, jeden z obviněných už prý chodil na lekce.