Šance na zachování smlouvy o likvidaci raket? USA navrhly Rusku jednání

Spojené státy navrhly Rusku projednat příští týden v Pekingu otázky kontroly zbrojení, nejspíš včetně sporné smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Agentuře Reuters to řekly zdroje z amerického ministerstva zahraničí. Setkání by se mělo konat na okraj jednání zástupců Rady bezpečnosti OSN, které bude čínská metropole hostit.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Podle náměstkyně ministra zahraničí Andrey Thompsonové je vysoce pravděpodobné, že by smlouva INF byla tématem jednání.

Američané Moskvu loni informovali o svém záměru dohodu vypovědět, protože ruská armáda ji podle Washingtonu porušuje. Rusko obvinění popírá a tvrdí, že americké výhrady mají být záminkou smlouvu jednostranně vypovědět.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov ve středu řekl, že USA již informovaly Rusko diplomatickými kanály, že jejich ohlášený záměr odstoupit od smlouvy INF je definitivní a nepředstavuje pozvánku k jednáním. Na čtvrteční prohlášení Thompsonové Moskva zatím oficiálně nereagovala.

V Pekingu se poslední dva lednové dny sejdou na pracovním setkání diplomaté stálých členů Rady bezpečnosti OSN, tedy USA, Číny, Velké Británie, Ruska a Francie. Rusko-americké jednání o zbrojních problémech by podle agentury TASS měla vést Thompsonová s Rjabkovem.

Rusové nechtějí přistoupit na test doletu

USA trvají na tom, že smlouvu porušuje nová ruská střela s plochou dráhou letu SSC-8 (v Rusku označovaná Novator 9M729), a požadují její zničení. Jinak prý 2. února, tedy dva dny po navrhované schůzce v Pekingu, zahájí vypovězení smlouvy.

Ruští generálové tvrdí, že dolet jejich nové rakety nepřesahuje 480 kilometrů, a tedy neporušuje smlouvu zakazující oběma velmocím rakety o doletu mezi pěti sty až pěti tisíci kilometry.

Podle Thompsonové americká strana navrhla Rusku provést „ověřitelný“ test doletu rakety, Moskva ale prý zatím návrh odmítla.