V Patagonii zahynul český horolezec, zřejmě zabloudil při sestupu

Sedmatřicetiletý český horolezec zahynul v pátek při sestupu ze známé hory Fitz Roy v argentinské části Patagonie. Patrně zabloudil a zemřel na podchlazení. Současně se pohřešují dva alpinisté z Brazílie, kteří podnikli výstup ve stejný den.

Carolina Codóová, koordinátorka záchranných operací ve městečku El Chaltén, uvedla, že Čech byl na hoře se spolulezcem. Ten sestup přežil a potvrdil, že jeho lezecký partner zahynul a že tělo leží ve velké výšce na jižní stěně hory. 

Podle Codóové není možné tělo z místa dopravit ani za pomoci helikoptéry. „Čekáme, až se spojíme s rodinou, abychom rozhodli, jak dál pokračovat,“ uvedla.

Naděje na záchranu Brazilců je mizivá

Dvojice Brazilců zahájila výstup v pátek. Naposledy ji viděla skupina Italů v páté lanové délce 650metrové skalní stěny Cerro Chaltén, jak se ikonická hora Fitz Roy rovněž nazývá. Poté přišla bouře a od té doby jsou nezvěstní.

Kvůli nepřízni počasí budou záchranáři moci zahájit pátrání až během úterý. „Šance, že je najdeme v pořádku, jsou po třech nocích špatného počasí poměrně malé,“ dodala Codóová.