Polsko se rozloučilo se zavražděným starostou. Do Gdaňsku přijel Duda, Tusk i Walesa

Tisíce Poláků se v Gdaňsku v sobotu loučily se zavražděným starostou města Pawlem Adamowiczem. „Bazilika je plná k prasknutí, davy zaplnily i okolní ulice historického centra města,“ informovala během dne televize TVN 24. Oblíbeného politika pobodal útočník při nedělní charitativní akci, třiapadesátiletý Adamowicz zraněním podlehl v pondělí.

Obřadu v gdaňské bazilice, který začal v poledne zpěvem státní hymny a mší, se účastnil předseda Evropské rady Donald Tusk, prezident Andrzej Duda, premiér Mateusz Morawiecki, někdejší vůdce hnutí Solidarita a bývalý prezident Lech Walesa a další bývalí šéfové státu a polských vlád, jakož i stovky starostů z celé země i ciziny. Přijel i bývalý německý prezident Joachim Gauck.

Kdo naopak nedorazil, byl předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Neúčastnil se ani vzpomínky, kdy poslanci ve středu uctili památku gdaňského starosty minutou ticha. „Útok na Adamowicze, pravicového liberála svázaného s opozicí, znovu ukázal, jak moc je Polsko rozdělené,“ uvedla zpravodajka ČT Dana Zlatohlávková.

Poláci se rozloučili se zavražděným starostou. Ulice Gdaňsku zaplnily davy lidí (zdroj: ČT24)

V první řadě v bazilice usedla vdova po starostovi Magdalena Adamowiczová a jejich dvě dcery ve věku patnáct a osm let. Pozůstalým poslal kondolence a růžence papež František.

Adamowiczová vyzvala, aby lidé nepřinášeli na obřad květy a svíčky, ale raději přispěli na charitu. Na závěr obřadu poděkovala za soustrast. „Věřím, že Pawel bude s námi navždy. Věřím, že skončí vlna nenávisti,“ uvedla v emotivním vystoupení. Vybídla krajany i ke zpytování svědomí za postoje v dobách, kdy její muž byl terčem útoků a pomluv.

Přestat být lhostejný vůči otravování života země jedem nenávisti, pohrdání a lží v ulicích, politice, médiích a i v církvi apeloval i někdejší disident, duchovní Ludwik Wiśniewski. „Člověk budující svou kariéru na lži nemůže zastávat vysoké funkce v zemi a od této chvíle na to budeme dbát,“ zdůraznil a kostelem zazněl potlesk.

Do gdaňské baziliky Nanebevzetí Panny Marie, označované za třetí největší cihlový kostel na světě, se vejde 3500 lidí. Od roku 1945 se v ní konaly jen tři pohřby.

Vzhledem k omezené kapacitě úřady zajistily přímý přenos z obřadu na osm obřích obrazovek. Stejnou možnost sledovat pohřeb měli také obyvatelé několika dalších měst, například Varšavy, Poznaně či Vratislavi. Kvůli pohřbu a s ním spojeným dopravním omezením byla městská doprava v Gdaňsku zdarma.

Zpravodajka ČT Dana Zlatohlávková k pohřbu Adamowicze (zdroj: ČT24)

Tisk si všímá politických důsledků

Adamowicz zastával funkci gdaňského starosty nepřetržitě od konce roku 1998. Patřil k politikům vstřícným vůči sexuálním menšinám i migrantům. Kvůli tomu býval častým terčem tvrdých útoků ze strany představitelů národně-konzervativního Práva a spravedlnosti (PiS), které v Polsku vládne od roku 2015, i médií blízkých této politické formaci.

Vražda má podle tisku i politické důsledky: PiS si údajně rozmyslela nápad uspořádat předčasné volby v březnu, protože v nynější atmosféře by nemusely dopadnout takovým vítězstvím, jaké dosud slibovaly průzkumy veřejného mínění.