Místo živých zvířat loutky. Cirkusy hledají cesty, jak vynechat drezuru

Britský cirkus má místo živých slonů loutky (zdroj: ČT24)

Nejen v Česku se v poslední době mluví o úplném zákazu drezury. Artisté po celém světě proto hledají nové cesty, jak divákům nabídnout co nejsilnější zážitek i bez živých vzířat. Třeba v Londýně sloni pod šapitó zůstali, ovšem pouze jako loutky.

Loutky mají kopyta i chobot z plastu a hliníkovou kostru pohání lidská síla. Třeba slůně ovládá v manéži jediný člověk. „Vidím dostatečně dobře, abych s loutkou dokázal manévrovat a do něčeho nevrazil,“ říká představitel slůněte Luke Chadwick-Jones z Circusu 1903.

Matku slůněte ovládají tři lidé, kteří jsou sice vidět, nikomu to ale nevadí. Spíš než o fyzickou podobu jde o to, aby se loutka jako zvíře skutečně chovala. „Ve zlaté éře cirkusů byla zvířata a jejich drezura nesmírně důležitá pro vyvolání úžasu davů, jakmile zvířata vstoupila do manéže. Stejný úžas teď vyvoláváme jinou cestou,“ uvedl vedoucí loutkoherců Mervyn Miller.

Ke stejnému cíli, i když jinými prostředky, míří ve Velké Británii desítky cirkusů. „Ze zhruba stovky zvířat, která žila asi v 15 až 20 cirkusech, se za dvacet let jejich počet propadl na míň než 20 zvířat, a to jen ve dvou nebo třech cirkusech,“ upozornil předseda asociace britských veterinářů Simon Doherty.

Změny v programech napříč světem urychlují protesty ochránců zvířat a zpřísňující se zákony. Před dvěma lety poslal dvanáct svých slonů do výslužby i jeden z největších cirkusů ve Spojených státech – Ringling Circus. Na Floridě jim postavil centrum, kde teď vědci zkoumají sloní odolnost vůči rakovině.

Samotný cirkus se 150letou historií ale bez chobotnatců vydržel jen rok. „Po dlouhé diskusi se naše rodina rozhodla, že vzhledem ke klesajícím tržbám ze vstupenek je správné rozhodnutí Ringling Brothers zavřít,“ oznámila viceprezidentka cirkusové společnosti v květnu 2017 Alana Feldová.

V kurzu jsou akrobaté či klauni

Řada jiných artistů funguje bez zvířat dál. Prim teď hraje akrobacie, tanec nebo tradiční skeče v režii klaunů. „Myslím si, že lidé už jsou znudění videi z YouTube a zíráním do iPadů. Tady vidí nebezpečné a strhující kousky, navíc tak zblízka, a v každém okamžiku se může něco pokazit,“ míní klaun Tweedy. Drezuru v cirkusech dosud zakázaly desítky států.