Devět hodin v zimě v padesáti metrech. Ve Francii uvázli lidé na obří pouťové atrakci

Po dlouhých devíti hodinách vyprostili záchranáři skupinu osmi lidí, která strávila silvestrovskou noc na rozbité pouťové atrakci ve francouzském městě Rennes. Hasiči se k nim nemohli dostat ze země, a tak na místo zamířil vrtulník. Příchod nového roku tak oslavili tři dospělí a pět teenagerů značně netradičně: ve výšce 52 metrů nad zemí. Informovala o tom agentura AFP.

Několik lidí si chtělo Silvestra zpestřit jízdou na pouťové atrakci s názvem BomberMaxxx, která se podobá velké vrtuli, na jejíchž koncích jsou sedačky. Kolem osmé večer se ale atrakce zasekla, a to právě v okamžiku, kdy bylo jedno z ramen v nejvyšší poloze. Ve výšce pěti desítek metrů nad zemí uvázlo osm osob včetně třináctiletého teenagera.

Zima a strach

Provozovatelé se nejprve pokoušeli dostat lidi z nepříjemné situace pomocí žebříku, sedačky ale byly příliš vysoko. Nešťastníky tak nakonec museli vysvobodit hasiči, kteří se k nim spustili z vrtulníku. Zpátky na zem se ovšem dostali až na Nový rok.

„Bylo to zdlouhavé, byla zima, bylo to děsivé,“ prohlásil po vysvobození 23letý Antoine. „Myslel jsem, že se odtamtud nedostanu, bylo to traumatické,“ uvedl.  

„Všichni byli v klidu, probíhalo to dobře, dokonce jsme mohli krásně pozorovat ohňostroj,“ řekl serveru France Bleu další z uvázlých návštěvníků atrakce. „Příští rok zůstanu doma se šampaňským a cukrovím,“ prohlásil 47letý Nicholas.

Podle majitele atrakce Alexandra Thinela se nikdy dříve nic podobného nestalo. „Nová část“ se podle něj porouchala a zablokovala. „Naštěstí návštěvníci nebyli v nebezpečí, šlo jen o to, dostat je dolů,“ podotkl Thinel.