Tsunami v Indonésii si vyžádalo přes dvě stě mrtvých. Úřady si nejdřív myslely, že jde o příliv

Události: Náhlá tsunami si vyžádala přes 222 obětí (zdroj: ČT24)

Nejméně 222 mrtvých si vyžádala přílivová vlna tsunami, která o sobotní noci zasáhla pláže u Sundského průlivu mezi indonéskými ostrovy Jávou a Sumatrou. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že podle dosavadních informací nejsou mezi mrtvými žádní Češi. Na obou stranách Sundského průlivu pracují teď týmy záchranářů a zdravotníků, 28 lidí se pohřešuje a více než osm set je zraněných. Indonéské úřady také oznámily, že mezi oběťmi nejsou žádní cizinci a všichni mrtví jsou Indonésané.

Příčinou tsunumi podle indonéské geofyzikální agentury byl zřejmě výbuch sopky Anak Krakatoa, po němž následoval podmořský sesuv půdy. Sopka vybuchla 24 minut před úderem tsunami. Slovo Anak v jejím názvu znamená dítě a odkazuje na to, že jde o sopku, jež se začala formovat před 90 lety na místě původního vulkánu Krakatoa. Jeho mohutná erupce v roce 1883 vyvolala vlny tsunami, o život tehdy přišlo na 36 tisíc lidí.

Mluvčí úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho uvedl v neděli ráno v televizi, že vlna tsunami poškodila také stovky domů. Úřady se zprvu domnívaly, že nejde o tsunami, ale o příliv, a vyzvaly obyvatelstvo, aby nepropadalo panice. „Byl to omyl, litujeme toho,“ uvedl mluvčí Nugroho. 

Chybné varování podle něj pramenilo z toho, že vlně tentokráte nepředcházelo zemětřesení. Nugroho nicméně dodal, že je možné, že se na tsunami podílel i nezvykle vysoký příliv, jaký způsobuje úplněk Měsíce. Na sociálních sítích ale Indonésané úřady za tuto chybu rozhořčeně kritizují.  Zástupci mezinárodního střediska pro tsunami se ale postavili na stranu indonéských úřadů, když sdělili, že tsunami vyvolaná vulkanickou činností je vzácná. Častěji se dá vlna předpovědět při zemětřesení.

Robert Řehák z českého ministerstva zahraničí řekl, že „podle dosavadních informací nejsou mezi oběťmi tsunami žádní cizí státní příslušníci, tedy ani čeští občané“. „Český zastupitelský úřad v Jakartě situaci nadále sleduje a v případě nových skutečností bude informovat,“ dodal.Ministerstvo rozeslalo varovné SMS vzkazy lidem pobývajícím v oblasti a doporučilo sledovat sdělovací prostředky a řídit se pokyny úřadů. V případě nutnosti je možné se obrátit na nouzovou linku zastupitelského úřadu v Jakartě.  

„Chtěl bych vyjádřit nejhlubší soustrast rodinám postiženým tsunami v Indonésii. Česká republika je připravena nabídnout pomoc podle požadavků indonéské vlády. Možnosti pomoci na místě již zjišťuje náš zastupitelský úřad v Jakartě,“ napsal na twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Jednou z nejhůře postižených oblastí je Banten, na jehož plážích jsou ubytováni turisté. Tam zemřelo 126 lidí a podle indonéských médií byli mezi turisty hlavně zaměstnanci státní energetické společnosti a úředníci ministerstva sportu a mládeže.

Mluvčí úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho k nové bilanci řekl, že obětí může být víc, protože z některých postižených míst zatím nepřišly informace. „Tsunami mohla nejhůř postihnout obyvatele ostrůvků v Sundském průlivu,“ řekl.

Podle mluvčího je poškozeno asi devět hotelů, desítka lodí, mnoho automobilů a kolem 400 domů. Vlna zasáhla také venkovní stan, v němž se právě konal koncert místní skupiny Seventeen. Jeden její člen stejně jako manažer katastrofu nepřežili.

Záchranáři zamířili do místa Tanjung Lesung a Panimbangu, které leží v nejzápadnější provincii Banten na ostrově Jáva. „Přijeli dobrovolníci, aby pomohli zachraňovat,“ řekl čtyřicetiletý Edi z Tanjung Lesungu. Podle něj tsunami trvala deset minut a jeho nesla po celou dobu, dokud neopadla. Edi vyvázl pouze se zraněním.

Zranění jsou sváženi do zdravotního střediska do Panimbangu. Zatím je jich tam asi 60 a mnozí mají zlomeniny, odřeniny a také dýchací potíže. Zaregistrováno tam bylo deset mrtvých a podle zdravotníka Iwana to byli všichni turisté z Tanjung Lesungu.

Vlna udeřila na pěti plážích

Bantenský úřad pro katastrofy sdělil, že tsunami v oblasti udeřila na pěti plážích, a to Tanjung Lesung, Sumur, Teluk Lada, Panimbang a Carita. Televizní snímky z Carity zachytily množství trosek, plátů střešní krytiny a kusů dřeva. Vidět je mnoho popadaných stromů a zem pokrytou troskami.

„Přijeli jsme v devět večer na prázdniny a náhle tu byla voda. Všechno zčernalo. Nešla elektřina,“ citovala agentura AFP patnáctiletého Muhammada Bintanga, který na velice populární pláži Carita Beach na západním pobřeží ostrova Jáva viděl, jak se vlna blíží.

Na druhé straně Sundského průlivu, na Sumatře, se záchranářská činnost soustředila do Bandarlampungu a přeživší se tam uchýlili do úřadu guvernéra. Mnozí si s sebou přinesli ošacení i lehátka, úřad lidi vyzval, aby sledovali pokyny. „Nevěřte snadno informaci, že město postihne tsunami, ale občané by měli být pozorní a opatrní, pokud vlna udeří znovu,“ řekl tajemník úřadu guvernéra v Lampungu. Podle tamního úřadu pro katastrofy jsou v oblasti čtyři silně postižená místa – Kalianda, Rajabasa, Sidomulyo a Katibung. Právě tam se soustředí pátrání po případných přeživších.

Tsunami v Indonésii, oblast Carita
Zdroj: ČTK/AP/Dian Triyuli Handoko

Třiadvacetiletý Lutfi Al Rasyid prchal před vodou v Lampungu. „Nemohl jsem nastartovat motorku, tak jsem běžel. Modlil jsme se a utíkal, jak jsem nejrychleji mohl,“ řekl.

„Musel jsem utíkat, zatímco vlna překonala pláž a pronikla 15 či 20 metrů do vnitrozemí,“ vylíčil Nor Öystein Lund Andersen podle agentury AP. Zrovna pořizoval snímky sopky, když náhle uviděl, že se k němu blíží vlna. „Příští vlna se dostala k hotelu a smetla auta ze silnice za ním. Stihl jsem s rodinou uprchnout lesními stezkami do vyšší polohy, kde se o nás místní postarali. Bohudíky jsme vyvázli nezraněni,“ dodal. 

Za oběti se v neděli pomodlil papež František a řekl, že je myšlenkami s lidmi, které zasáhly těžké přírodní pohromy.

Indonésie má za sebou zářijové ničivé zemětřesení, které provázela vlna tsunami a které nepřežilo přes dva tisíce lidí. Indonésie leží v oblasti častých zemětřesení. V roce 2004 při zemětřesení a tsunami, které postihly několik zemí, zemřelo v Indonésii přes 120 tisíc lidí. Celkově si tato událost vyžádala 226 tisíc obětí.