Rok od masakru v mešitě Ravda. Egyptská armáda hlásí stovky zabitých radikálů a zničených úkrytů

Více než rok od nejhoršího teroristického útoku v historii Egypta už tamní bezpečnostní složky v rámci rozsáhlé protiteroristické operace zabily více než 500 radikálů, zničily 342 úkrytů a skladišť zbraní a zneškodnily 344 výbušných zařízení. Při poslední akci se egyptské armádě na Sinajském poloostrově podařilo zlikvidovat dalších 27 podezřelých ozbrojenců.

Armáda mimo jiné uvedla, že vojáci dosud zadrželi více než 400 podezřelých ozbrojenců a zhruba 3000 běženců. Při leteckých útocích bylo navíc zničeno 61 vozidel se zbraněmi. Úřady neupřesnily, jakého období se bilance týká. Podle dřívějších informací bylo od začátku operace na Sinaji zabito na 500 radikálů. O život také přišlo zhruba 30 egyptských vojáků.

Protiteroristickou operaci zahájila egyptská armáda letos v únoru na Sinaji, v části delty Nilu a v poušti u hranic s Libyí, a to mimo jiné v reakci na nejhorší útok v dějinách Egypta z 24. listopadu 2017. Útok je připisován sinajské odnoži organizace Islámský stát (IS).

Od nejhoršího útoku v Egyptě uplynul rok

V osudný den pátečních motliteb přijelo 25 až 30 ozbrojenců s černým praporem teroristické organizace Islámský stát (IS) v pěti vozech SUV k mešitě Ravda ve městě Bir al-Abd a zaujali pozice u vchodů a oken.

V okamžiku, kdy místní imám zahájil modlitby, začali útočníci střílet a házet granáty na přibližně 500 lidí, kteří byli v mešitě. Při útoku přišlo o život 311 lidí, včetně 27 dětí, a 122 dalších osob bylo zraněno. Podle některých svědků vraždění trvalo asi 20 minut.

Napětí v zemi vzrostlo po sesazení Mursího

Sinajský poloostrov je dlouhodobě dějištěm střetů mezi egyptskou policií a armádou na jedné straně a islámskými radikály na straně druhé. Egyptské úřady dlouhodobě přičítají odpovědnost za zabití stovek policistů a vojáků na Sinajském poloostrově teroristické organizaci Sinajská provincie, jejíž členové v listopadu 2014 přísahali věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Napětí se znásobilo v roce 2013 poté, co armáda v čele se současným prezidentem Abdal Fattáhem Sísím sesadila tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího, jenž byl do úřadu zvolen za Muslimské bratrstvo, které prosazovalo posílení islámu ve společnosti.