Trochu jiná encyklopedie. Studenti vymysleli interaktivní mapu světové migrace

Události: Encyklopedie migrace nabízí aktuální data na jednom místě (zdroj: ČT24)

Na začátku to byla iniciativa studentů Univerzity Karlovy, v současné době jde o volně přístupnou vzdělávací platformu, do které přispívají odborníci na danou problematiku. Projekt Online encyklopedie migrace přibližuje světové migrační trendy. Cílem je propojit akademiky z různých univerzit a nabídnout na jednom místě zdroje informací o migrační problematice.

„Přibližuje nejen samotný proces migrování, ale podrobně jaká je situace v zemích, odkud lidé přicházejí,“ říká předseda Online encyklopedie migrace Jakub Múčka. Mapa vychází z dat OSN, nejnovější jsou z roku 2017.

Modrá barva tam označuje státy, kam lidé častěji přicházejí, což je třeba celý západ Evropy. Červené jsou naopak země, odkud se převážně přesouvají, tedy například Sýrie, kde od roku 2011 zuří občanská válka.

Mapa nabízí i odborné komentáře

„Každá země má svůj statistický migrační medailonek, který přesně říká, jaké lidi a odkud v té dané zemi OSN v roce 2017 eviduje. Není to například tak, že v roce 2017 odešly ze Sýrie tři miliony lidí do Turecka, znamená to, že k tomu roku OSN eviduje tři miliony Syřanů v Turecku,“ popisuje Múčka.

Na mapě jsou rovněž umístěna hesla, která nabídnou širší kontext. Komentář píšou specialisté na danou problematiku. „Migrace je dnes hodně důležité téma, diskutuje se o něm vášnivě a zdaleka ne vždycky podloženě a tenhle projekt do toho má vlastně vnést odborně podložené informace a argumenty,“ uvedl proděkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Daniel Soukup.

„Co se týče České republiky, největší skupinu cizinců představují Ukrajinci, po nich jsou to Slováci a Vietnamci. Naopak nejvíce Čechů v cizině momentálně žije v Německu. Na druhém místě je Slovensko a na třetím Spojené státy,“ shrnuje redaktorka ČT Kateřina Poláková.

„S tím webem se dá pracovat dlouhodobě, a proto bychom si přáli, kdyby s tím mohli potom začít dlouhodobě pracovat třeba učitelé středních škol, studenti, žáci,“ uvedl Múčka. Projekt ma za cíl propojovat univerzity z celého světa. K dispozici je také jeho anglická varianta.