V neklidné provincii Sin-ťiang zmizel čínský fotoreportér

Přední čínský fotoreportér Lu Kuang, jenž získal ocenění World Press Photo, zmizel během návštěvy neklidné čínské autonomní oblasti Sin-ťiang, kterou převážně obývají menšinoví muslimští Ujgurové. Podle jeho manželky byl s největší pravděpodobností zadržen agenty státní bezpečnosti, informovala agentura Reuters.

Manželka Lu Kuanga, která žije ve Spojených státech, agentuře řekla, že její muž byl pozván do metropole Ujgurské autonomní oblasti Urumči, kde se měl zúčastnit několika fotografických akcí. Sü Siao-li uvedla, že s mužem ztratila kontakt 3. listopadu, když byl sám na cestě do města Kašgar.

Později kontaktovala člověka, který Lu Kuanga do odlehlé Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, ležící na západě Číny, pozval, a dozvěděla se, že oba muže odvedli příslušníci státní bezpečnosti.

Od čínských úřadů manželka fotografa žádnou oficiální zprávu o Luově zadržení nedostala. Sinťiangskou policii se jí nepodařilo kontaktovat, napsala agentura Reuters. 

Celá oblast je dlouhodobě pod přísným policejním dohledem. Organizace pro lidská práva obviňují čínské úřady, že v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang zřídily ve jménu boje proti islamismu množství takzvaných převýchovných táborů, v nichž drží více než milion Ujgurů.

Muslimští Ujgurové si dlouhodobě stěžují na kulturní a náboženský útlak ze strany Pekingu a na masivní přistěhovalectví etnických Chanů (Číňanů) do Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

  • Jedna z 55 etnických menšin žijících v Číně.
  • Ujgurové vyznávají většinou sunnitský islám, část Ujgurů patří k súfiským muslimům.
  • Novoujgurština patří k turecké lingvistické skupině, v psané formě používají od 11. století arabské písmo.
  • V čínských historických záznamech jsou o Ujgurech zmínky již ve třetím století našeho letopočtu. Významným obdobím pro ně bylo osmé století, kdy vybudovali prosperující království ve středním Mongolsku.
  • Záhy však jejich území ovládli Kyrgyzové, Ujgurové přesídlili do oblasti pohoří Ťan-šan, zabydleli se v jeho údolích a vytvořili další nezávislé království. To vydrželo do 13. století, kdy si je podmanili Mongolové.
  • Číňané si území Ujgurů přisvojili v roce 1884. Poslední vlastní stát, Východoturkestánskou republiku, Ujgurové spravovali v letech 1944 až 1949. Zanikla po novém příchodu Číňanů.
  • Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang byla vyhlášena v roce 1955. Další autonomní oblastí Číny je například Tibet.

Fotoreportér Lu Kuang se během 25leté kariéry zaměřoval převážně na citlivá ekologická a sociální témata, včetně průmyslového znečištění, závislosti na drogách či nákazy nemocí AIDS.

V roce 2004 získal ocenění World Press Photo za fotografie z vesnic v provincii Che-nan, kde se místní obyvatelé při vládou organizovaných odběrech krve nakazili virem HIV. Infikovány byly tehdy statisíce chudých rolníků.