Rusové provedli první hromadný výsadek v Arktidě

Moskva - Prapor 350 ruských výsadkářů dnes uskutečnil úspěšný výsadek z letounů IL-76 a přistál na ostrově Kotělnyj v Severním ledovém oceánu. O 15 minut později následoval shoz zásob a vojenské techniky za pomoci speciálních řiditelných padáků. Šlo o první hromadný výsadek parašutistů a bojové techniky v Arktidě v ruských dějinách.

Parašutisté podle plánu cvičení neustále čelili palbě protivníka, přesto však během 40 minut dokázali ovládnout letiště i zlikvidovat mobilní skupiny nepřítele. Během necelé hodiny byli s to na dobytém letišti přijímat letouny s posilami a těžkou technikou, uvedl mluvčí výsadkových sil, podplukovník Jevgenij Meškov.

Ruští představitelé dali už několikrát najevo, že jsou odhodláni i silou prosadit ruské zájmy v Arktidě, zejména ruské nároky na přírodní zdroje. Prezident Vladimir Putin koncem loňského roku ohlásil, že Rusko v roce 2014 vytvoří nové vojenské útvary a rozmístí je přednostně na severu země a v Arktidě. Moskva tu hodlá obnovit vojenské základny zanedbané po rozpadu SSSR počátkem 90. let.

Arktické oblasti se v posledních letech stávají oblastí rostoucího soupeření. Nároky na region, kde se podle expertů nachází asi 13 procent dosud neobjevených světových zásob ropy a 30 procent zásob zemního plynu, vznáší kromě Ruska i Kanada, USA, Norsko a Dánsko.

Ostrov Kotělnyj je součástí Novosibiřských ostrovů. Ruské ministerstvo obrany před časem ohlásilo, že tu obnoví námořní základnu, kterou vyklidilo z finančních důvodů v první polovině 90. let.