Požár na severu Kalifornie už mají hasiči plně pod kontrolou

Nejtragičtější požár v historii Kalifornie se místním hasičům podařilo dostat zcela pod kontrolu. Kalifornská lesní správa o tom informovala na Twitteru. Požár Camp Fire severovýchodně od San Francisca spálil území o ploše 620 kilometrů čtverečních a vyžádal si nejméně 85 obětí.

Aktuální statistika kalifornských hasičů uvádí, že živel zničil bezmála 14 tisíc domovů a asi 4800 dalších budov. Nejhůře dopadlo město Paradise, které v podstatě celé lehlo popelem. Předtím zde žilo kolem 27 tisíc lidí. 

Ničivý požár vypukl 8. listopadu, příčinu katastrofy úřady stále vyšetřují. Dodavatel elektřiny Pacific Gas & Electric Company nicméně informoval úřady, že asi čtvrt hodiny před vypuknutím požáru zaznamenal poruchu na jednom ze svých vedení nedaleko města Paradise. Později prý objevil poškození na jednom ze sloupů u města.

Kalifornii tento měsíc trápil také požár v blízkosti Los Angeles, zde si plameny vyžádaly tři mrtvé. Tento požár byl prohlášen za uhašený ve středu, kdy se Kalifornie po šesti měsících dočkala prvního vydatného deště.

Podle agentury Reuters klesl v neděli počet pohřešovaných v souvislosti s požárem na 249. Předtím udávaly úřady číslo 475, mnoho lidí se však našlo v krizových ubytovnách, v hotelech nebo u známých. Řada lidí také údajně netušila, že figurují na seznamu hledaných.

Od rozbřesku také pokračovalo pátrání po možných obětech požáru. Až do úterního odpoledne by mělo v oblasti panovat suché počasí, poté by se však měl na několik dní vrátit déšť, který předtím hasičům pomohl požár zkrotit.

Změna počasí ale zároveň zkomplikuje pátrací operace a opět oživí hrozbu bleskových povodní. „Panují obavy, že srážky spadnou v prudkých přívalech. Všechna vegetace shořela, a to je nebezpečné vzhledem k sesuvům půdy,“ řekl meteorolog Brian Hurley.