Nedělnímu summitu o brexitové dohodě už nic nebrání. EU a Velká Británie ustoupily Madridu v otázce Gibraltaru

Zpravodaj ČT Dolanský o zažehnané krizi kolem Gibraltaru (zdroj: ČT24)

Konání nedělního mimořádného summitu o brexitu už nic nebrání, oznámil šéf Evropské rady Donald Tusk po jednání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem. Politici řešili výhrady Madridu k rozvodové smlouvě s Velkou Británií. EU a Londýn nakonec ustoupily – budoucnost Gibraltaru se bude vždy řešit přímo se Španělskem, vyplývá z dokumentu podle agentury Reuters. Jasné ale není, zda brexitovou dohodu v současné podobě odsouhlasí britský parlament.

Sedmadvacet zemí EU obstálo v kritické době vyjednávání o britském odchodu ve zkoušce jednoty a solidarity, napsal Tusk v pozvánce na nedělní summit, který doporučuje výsledek vyjednávání potvrdit.

Španělé v minulých dnech na poslední chvíli zdramatizovali přípravu nedělní vrcholné schůzky požadavkem jasné garance toho, že jakékoliv budoucí dohody týkající se Gibraltaru budou dojednávány přímo mezi Madridem a Londýnem. Sánchez nyní prohlásil, že EU a Británie ohledně Gibraltaru přijaly požadavky jeho vlády. Na summitu proto hodlá dohodnuté podmínky brexitu podpořit.

Britská vláda v krátkém prohlášení uvedla, že článek smlouvy o brexitu, se kterým mělo Španělsko problém, nijak nepředurčuje územní rozsah v budoucnosti uzavíraných smluv mezi Velkou Británií a Evropskou unií.

„Madrid v minulosti opakovaně vyvíjel tlak na Londýn, který měl směřovat k navrácení území (Gibraltaru) pod španělskou správu. Evropská unie tehdy působila jako prostředník či nárazník mezi oběma zeměmi, přičemž Brusel dokázal přinutit Madrid, aby se vůči Gibraltaru choval během napětí korektně, jako k území, které je součástí Unie. To s brexitem padne,“ prohlásil spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Spolupracovník ČT Kytka: EU fungovala jako prostředník mezi Madridem a Londýnem, to po brexitu skončí (zdroj: ČT24)

V Bruselu se v těchto dnech střídají politici a snaží se na poslední chvíli udělat vše pro to, aby brexit neskončil na půli cesty. Třeba britská premiérka Theresa Mayová tam bude v sobotu už podruhé za týden. Mayová dál trvá na tom, že současná smlouva je nejlepší možná. „Bude to pro nás mimo EU jiný svět, ale bude to svět dobrý… Skutečně věřím, že pro tuto zemi existuje světlá budoucnost a že naše nejlepší chvíle jsou teprve před námi,“ řekla BBC premiérka.

S tímto názorem se ale neztotožňuje řada členů její Konzervativní strany. Bývalý ministr pro brexit Dominic Raab prohlásil, že rozvodová smlouva je pro Brity ještě horší než zůstat v Evropské unii. S dohodou v této podobě nesouhlasí ani koaliční severoirští unionisté, kteří ji považují za „zdrcující“. V uplynulém týdnu se dokonce mluvilo o možném hlasování o vyjádření nedůvěry Mayové, na to ale zatím nedošlo.

Mayová návrat k vyjednáváním odmítá, stejně jako vypsání předčasných voleb nebo nového referenda. Po nedělním summitu EU hodlá cestovat po celé Británii a „vysvětlovat dohodu lidem ze všech koutů země“.

Dohoda řeší podmínky přechodného období i budoucí vztahy

Šestisetstránková dohoda obsahuje ve skutečnosti dvě smlouvy. První mluví o tom, co bude, až Británie 29. března příštího roku vystoupí z EU a začne takzvané přechodné období.

V této části se třeba říká, že Britové budou dále platit do společného rozpočtu, budou pod jurisdikcí evropského soudu, zůstanou v celní unii. Nebo to, že i nadále se na Ostrovech budou moci Evropané usazovat, a to bez možnosti z britské strany cokoli ovlivnit.

Druhá část dohody pak říká, co bude, až skončí toto přechodné období. Jde o útlý svazek, který pouze naznačuje, na čem všem se budou muset obě strany ještě dohodnout. Zatímco Mayová návrh politické deklarace o budoucích vztazích mezi EU a Británií ocenila, lídr britské opozice Jeremy Corbyn to označil za „26 stránek blábolů“, které „mohly vzniknout před dvěma lety“.

Španělsko právo veta nemá

Podle pravidel článku 50, kterým se brexit řídí, bude po souhlasu europarlamentu členským státům stačit k formálnímu konečnému schválení textu kvalifikovaná většina. Souhlasit tak musí nejméně dvacet zemí, ve kterých dohromady žije 65 procent obyvatel Unie. Summity EU, tedy schůzky premiérů a prezidentů bloku, však přijímají zásadní politická rozhodnutí jednomyslně. Po dohodě se Španělskem se tak situace uklidnila.

obrázek
Zdroj: ČT24