V jemenském přístavu Hudajdá zesilují boje. Od neděle tam zemřelo na 150 lidí

Boje v Jemenu zesilují, od neděle zemřelo na 150 lidí (zdroj: ČT24)

Nejméně 149 lidí zemřelo během nejnovější ofenzivy vládních sil v jemenském přístavním městě Hudajdá. Mezi oběťmi je podle tamních úřadů i několik civilistů. Boje o klíčové město trvají už několik měsíců. I vlivem toho se země ocitla na pokraji hladomoru.

Ostřelování města Hudajdá nabírá na síle každý den. Jen od neděle zemřelo v západojemenském městě ovládaném šíitskými povstalci téměř 150 lidí. Většinou šlo o vzbouřence z řad šíitských Húsíů. Padlo taky asi třicet vojáků věrných exilové vládě a několik civilistů.

„Díky mužům z arabských ozbrojených sil a mocnostem arabské koalice, která provádí nálety, a taky díky boží pomoci snad v následujících hodinách dobudeme město Hudajdá,“ uvedl jemenský bojovník věrný exilové vládě Sultan Saíd.

Hudajdá je cílem ofenzivy provládních sil podporovaných Saúdskou Arábií už od poloviny června. Šíitští povstalci Húsíové, podporovaní Íránem, nyní v některých čtvrtích města zarputile vzdorují postupu provládních sil.

Bývalý blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó k situaci v Jemenu (zdroj: ČT24)

Stovky tisíc lidí trpí podvýživou

Hudajdá leží na západě Jemenu na břehu Rudého moře a má velký strategický význam. Je totiž hlavní vstupní branou pro zásobování země, která se tak kvůli vleklému konfliktu ocitla na pokraji hladomoru.

„Milion a osm set tisíc dětí ve věku do pěti let trpí v Jemenu podvýživou. Asi čtyři sta tisíc z nich má navíc příznaky smrtelných onemocnění způsobených nedostatkem živin. Pokud je nezačneme léčit a krmit, zemřou,“ uvedl šéf dětského fondu UNICEF pro Střední východ Geert Cappleare.

Nesmíme zůstat pasivní, vyzvala Merkelová

Situace v Jemenu je častým tématem jednání na mezinárodním poli. Naposledy v neděli na mírovém fóru označila německá kancléřka Angela Merkelová tamní situaci za nejhorší humanitární katastrofu, kterou kdy viděla.

„To, že nás tento konflikt nedostatečně šokuje, je způsobeno jen tím, že se k nám nedostanou ty hrůzné záběry z probíhající války. Nesmíme proto zůstat pasivní,“ uvedla Merkelová. 

Horizont ČT24: Hudajdá je poslední velký přístav v rukou proíránských Húsíů (zdroj: ČT24)

Západ v čele se Spojenými státy tlačí na Írán, aby přestal rebely podporovat. Zároveň ale Evropané a Američané přehodnocují své vojenské dodávky provládním silám, a to kvůli případům, kdy západní zbraně pomáhaly zabíjet civilisty.