Výsledek voleb do Kongresu Trumpovy šance na druhé období v Bílém domě nezmenšil

Horizont ČT24: Volby ukázaly, jaké šance má Trump v prezidentských volbách za dva roky (zdroj: ČT24)

Druhou půlku mandátu amerického prezidenta Donalda Trumpa nepochybně zkomplikuje demokratická většina ve Sněmovně reprezentantů. Ani tento fakt však nemusí pro Trumpovu vládu znamenat jen potíže. Případné neúspěchy administrativy totiž může republikánský šéf Bílého domu svádět právě na demokraty. A pomoct si tak v nadcházející bitvě o druhé funkční období.

Trumpovo jméno sice v úterý na hlasovacích boxech nebylo, přesto se den poté viděl jako vítěz. „Tyto volby přinesly prezidentově straně největší zisk v prvních volbách uprostřed mandátu – přinejmenším od dob prezidenta Kennedyho,“ pochvaloval si úřadující prezident.

Trump hodnotí volební výsledky především ve vztahu ke své vlastní politické budoucnosti, hlavně k příštím prezidentským volbám v roce 2020. 

Povolební tiskovou konferenci, na níž označil Mikea Pence za viceprezidenta pro své druhé volební období, považují komentátoři za de facto počátek kampaně k příštím volbám prezidenta.

Průběžné výsledky kongresových voleb v Bílém domě spolu s Trumpem podle serveru Politico sledovali dva muži – Corey Lewandowski a Brad Parscale. První byl v roce 2016 manažerem Trumpovy volební kampaně, druhý má vést tu příští.

Duo Trump–Pence bude obhajovat mandát
Zdroj: Aaron Josefczyk/Reuters

Ani neúspěch ve volbách do Kongresu Trumpovy šance nemaří

Protože rozhádaný Kongres jakékoli zákonodárné iniciativy nejspíš zablokuje, Trump vrhne veškerou svou energii i zdroje prezidentské kanceláře na své politické přežití. Naději určitě má. Bill Clinton i Barack Obama obhájili svůj post v Bílém domě přesto, že kongresové volby uprostřed prvního mandátu prohráli víc než v úterý Trump.

Nicméně demokraté doufají, že budou mít za dva roky šanci. Koneckonců věci se za Trumpa vyvíjejí jinak než dřív, píše německý Handelsblatt. Demokratická strana proto už pumpuje peníze do strategicky důležitých států.

Horizont ČT24: Trump má šanci na další vítězství (zdroj: ČT24)

Trump potřebuje znovu získat „rezavý pás“

Pensylvánii, Ohiu, Michiganu a Wisconsinu sliboval Trump během prezidentské kampaně tisíce pracovních míst a návrat zašlé slávy srdce amerického průmyslu. To se zatím úplně nepovedlo a jeho bašta se v úterý zbarvila do demokratické modré. A to jak ve volbě guvernérů, tak senátorů. 

Dlouhodobé trendy se v téhle oblasti odhadují těžko. V roce 2008 ji oslovil Barack Obama, následně tu demokraté přišli o guvernérské posty. Obama ale takzvaný rezavý pás Ameriky nakonec znovu získal na svoji stranu. Jeho nástupce teď čeká výzva pokusit se to zopakovat.

Cicero: Tahle jízda ještě potrvá

Německý magazín Cicero připomíná, jakým překvapením pro mnohé Trumpovo zvolení před dvěma lety bylo. „Zejména pro levicově liberální elity na pobřežích to byla učiněná noční můra. Otřes celým systémem. Něco, co se prostě nestává. A pokud přece, tak někomu jinému. Jako když někoho cestou do práce přejede autobus,“ píše Cicero.

Noc z úterý na středu ovšem jasně ukázala, že nejde o noční můru, ale o tvrdou realitu. „Donald Trump není jen nehodou v americké historii. USA skutečně přejel autobus s divokým a nevyrovnaným mužem za volantem. A bude ještě dlouho trvat, než tento autobus dojede k zastávce, protože spousta Američanů v něm sedí očividně velmi ráda,“ komentuje Trumpovy vyhlídky Cicero.